Prima pagina

Michelin spera la profit dupa cinci ani de pierderi

08.05.2006, 00:00 9

Grupul francez Michelin estimeaza ca va inregistra profit in acest an, pentru prima data de la intrarea in Romania, in anul 2001.

"Pentru acest an ne propunem o crestere a cifrei de afaceri de 20-25% fata de anul precedent si obtinerea unui rezultat pozitiv in Romania", a afirmat Jean Marc Gebhart, presedintele Michelin Romania. Anul trecut, Michelin a realizat o cifra de afaceri de aproximativ 200 de milioane de euro in Romania, in crestere cu aproximativ 40%.

Ritmul a fost de zece ori mai mare decat media de crestere inregistrata la nivelul intregului grup.

"Potentialul de dezvoltare al pietei romanesti este foarte important, mult mai bun decat in alte tari precum Italia, Franta, Germania care sunt in prezent pe pozitii defensive, in situatia de a-si solutiona dificultatile sau de a-si reduce pierderile. Romania este inca in plina ofensiva, ca si Polonia", a comentat Gebhart. Michelin a produs anul trecut 500.000 de anvelope pentru productia de automobile Logan, ceea ce corespunde, potrivit lui Gebhart, unui nivel de 70% din productia realizata in Romania.

Cea mai mare parte a afacerilor Michelin in Romania este reprezentata de exporturi.

"Exporturile catre Statele Unite si alte tari din Europa reprezinta 75% din productia de pneuri realizata in fabricile detinute de Michelin", a mai spus Gebhart. Pentru vanzarile de pe piata autohtona, Michelin mizeaza in urmatorii ani pe cresterea cererii de anvelope pentru masinile grele folosite in sectorul constructiilor si in agricultura, dar si pe dezvoltarea transporturilor interne si internationale de marfa.

Michelin este prezent in Romania cu activitati de productie de anvelope pentru autoturisme si camioane si import de anvelope pentru masini grele. Michelin a intrat pe piata romaneasca in august 2001, prin achizitia a doua fabrici de anvelope (Silvania Zalau si Victoria Floresti) si alte active ale grupului Tofan. Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, insa cea mai vehiculata suma a fost de 80 de milioane de dolari, bani incasati de fondul de investitii Nomura International si omul de afaceri Gelu Tofan, fondatorul grupului.

Dintre concurentii la nivel mondial ai grupului francez, pe piata romaneasca mai detin activitati de productie grupul german Continental si cel italian Pirelli.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO