Prima pagina

Milosevici le-a dat bani sarbilor din Bosnia si Croatia

04.04.2001, 00:00 22



Fostul presedinte iugoslav Slobodan Milosevici ar putea fi pus sub acuzare pentru infractiuni care ar putea duce la condamnarea sa la moarte, potrivit ministrului sarb de interne, Dusan Mihailovici.

Mihailovici a declarat ieri ca autoritatile de la Belgrad au dovezi potrivit carora Milosevici a fost implicat in "crime grave" pentru care s-ar putea aplica pedeapsa cu moartea, potrivit CNN.

"Cat priveste alte acuzatii impotriva lui Milosevici, desfasuram inca anchete in domeniu, avem nevoie de dovezi. Daca le vom obtine, vom cere autoritatilor judiciare sa aduca noi acuzatii impotriva sa", a spus Mihalovici, aflat intr-o vizita la Viena.

Anterior, fostul lider iugoslav recunoscuse, in scrisoarea de recurs fata de retinerea sa in arest pentru cel putin 30 de zile, ca au existat nereguli financiare in relatiile cu Bosnia si Croatia.

In acest document, Milosevici neaga acuzatiile potrivit carora ar fi folosit banii statului in scopuri personale, dar admite ca a ajutat financiar fortele etnicilor sarbi din Bosnia si Croatia, care au incercat fara succes sa previna desprinderea acestora de Federatia Iugoslava. El recunoaste ca a finantat "cumpararea de arme, munitie si alte provizii" pentru fortele sarbilor bosniaci si sarbilor croati.

"Aceste cheltuieli nu au putut fi incluse oficial in buget, ele reprezentand secrete de stat", afirma fostul lider de la Belgrad. Avocatul lui Milosevici, Toma Fila, se declara pesimist in ceea ce priveste sansele apelului.

Pana acum, Milosevici a fost acuzat doar de deturnare de fonduri si abuz de putere, infractiuni pentru care ar putea primi maxim 15 ani de inchisoare. Insa o parte din oponentii sai il considera implicat in mai multe asasinate politice din perioada in care s-a aflat la putere.

Decizia autoritatilor de la Belgrad de a-l aresta pe fostul presedinte a adus primele reactii pozitive pe plan international, Statele Unite promitand eliberarea unui ajutor de 50 de milioane de dolari catre Iugoslavia.

In incercarea sa de a-si demonstra nevinovatia pe plan intern, Milosevici risca insa sa se autoacuze in fata Tribunalului international de la Haga (TPI), care l-a pus sub acuzare paa acum pentru crimele de razboi comise in Kosovo in 1999.

TPI a anuntat ca pregateste un nou set de acuzatii impotriva lui Milosevici pentru atrocitatile din Bosnia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO