Prima pagina

Ministrii de externe din statele OSCE intalnesc la Bucuresti

03.12.2001, 00:00 31



Minstrii de Externe din cele 55 de state participante la OSCE se vor intalni, astazi si maine, la Bucuresti, la reuniunea Consiliului Ministerial al OSCE, moment care va marca finalul presedintiei romane a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa.

Participantii vor adopta trei documente: o declaratie politica, o declaratie referitoare la lupta impotriva terorismului si o declaratie despre solutionarea situatiilor din zonele de conflict.

Vor fi evaluate si progresele in domeniul masurilor de crestere a increderii si securitatii prevazute in Acordurile de la Dayton, care vor intra in vigoare in ianuarie 2002.

Declaratia referitoare la lupta impotriva terorismului va contine prevederi referitoare la necesitatea adoptarii unor prioritati comune si a unui plan de actiune, ca si nevoia de a coordona actiunile OSCE din domeniul luptei impotriva terorismului cu cele de combatere a traficului de persoane sau de droguri.



Colin Powell la Bucuresti

Secretarul de Stat al SUA, Colin Powell, ministrul de Externe al Germaniei, Joschka Fischer, ministrul de Externe al Rusiei, Igor Ivanov, comisarul UE pentru relatii externe, Chris Patten si ministri de Externe din celelalte state participante la OSCE vor fi prezenti la reuniunea de la Bucuresti.

Ministrul de Externe al Israelului, Shimon Peres, va participa la reuniune, si va avea o intalnire bilaterala cu secretarul de Stat al SUA. aeful diplomatiei americane va mai avea intrevederi cu presedintele Ion Iliescu, premierul Adrian Nastase, ministrul de Externe, Mircea Geoana.

Secretarul de Stat al SUA are programate intalniri bilaterale si cu ministrii de Externe german si francez. De la Bucuresti secretarul de Stat al SUA va pleca la Ankara, Moscova si Bruxelles, unde va participa, joi si vineri, la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic si al Consiliului de Parteneriat Euro-Atlantic.

Colin Powell va sosi la Bucuresti marti si va tine un discurs in fata Consiliului Ministerial, urmand sa plece spre Turcia in cursul serii.



Consiliul ministerial

Consiliul Ministerial al OSCE este organismul de luare a deciziilor care actioneaza in perioadele dintre reuniunile la nivel inalt. Ideea de baza a reuniunilor ministeriale este mentinerea legaturilor dintre deciziile politice luate la summit-uri si activitatea curenta a OSCE.

Intalnirile Consiliul ministerial al OSCE au loc anual, fiind organizate si conduse de statul care detine presedintia in exercitiu, la sfarsitul mandatului.

Nu se organizeaza reuniuni la nivel ministerial in anii in care au loc reuniuni la nivel inalt pentru ca aproximativ odata la patru ani, statul care detine presedintia in exercitiu organizeaza un summit, care inlocuieste reuniunea la nivel de ministri de Externe.

Reuniunea de la Bucuresti va fi organizata in conformitate cu deciziile luate la summit-urile de la Helsinki (1992), Budapesta (1994), Lisabona (1996) si Istanbul (1999). La reuniune va participa si presedintele Adunarii Parlamentare a OSCE.

Printre participanti se vor numara si Japonia, Coreea de Sud, Thailanda (state care sunt partenere OSCE), ca si Algeria, Egipt, Israel, Iordania, Maroc si Tunisia (state care fac parte din grupul partenerilor de cooperare).



Final de mandat

Reuniunea Consiliului Ministerial al OSCE va marca sfarsitul presedintiei romane a Oraganizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, mandat in care au avut loc evenimente importante.

Cel mai mare success al presedintiei romane este redeschiderea misiunii din Cecenia, misiune condusa de un diplomat roman, Alexandru "Sasa" Cornea, ambasador la Kiev.

Revenirea OSCE in Cecenia are o semnificatie deosebita, cu atat mai mult cu cat acesta a fost principalul subiect al divergentelor dintre OSCE si Rusia, la reuniunea ministeriala din noiembrie 2000.

Anul trecut, reuniunea organizata de presedintia austriaca a OSCE a fost un fiasco, dupa ce Rusia a refuzat sa semneze declaratia finala a reuniunii de la Viena. Practic, reuniunea OSCE de la Viena a esuat din cauza subiectului Cecenia.

Delegatia rusa, condusa de ministrul de Externe, Igor Ivanov, a acuzat Occidentul de concentrare sistematica a lucrarilor pe problemele din Europa de Est si ca refuza sa ia in discutie problemele din statele occidentale.

Rusia a fost acuzata de Occident ca a blocat proiectul declaratiei finale din cauza ca nu si-a respectat angajamentele luate in trei dosare pentru care s-a angajat in noiembrie 1999, la summit-ul OSCE de la Istanbul: reintoarcerea rapida a OSCE in Cecenia si retragerea trupelor sale din Republica Moldova si Georgia.

In locul unei declaratii finale, care nu a putut fi adoptata din cauza Rusia, a fost prezentanta o declaratie a presedintiei in exercitiu. Reprosurile facute de statele OSCE Rusiei au fost considerate prima atitudine dura a Occidentului fata de Rusia de la alegerea lui Vladimir Putin in functia de presedinte, in martie 2000.

Dintre evenimentele care au avut loc in mandatul Romaniei, criza din Macedonia este poate cel mai serios conflict aparut in Balcani dupa Kosovo, intr-un moment in care Federatia Iugoslava (Serbia si Muntenegru) era deosebit de vulnerabila, iar natura etnica a crizei facea ca posibilitatea raspandirii conflictului sa fie foarte mare.

OSCE s-a implicat in definitivarea si semnarea acordurilor de la Ohrid, care au marcat finalul confruntarilor si inceperea procesului de modificare a cadrului legislativ macedonean.

Presedintia in exercitiu a OSCE va fi exercitata, in anul 2002, de ministrul de Externe al Portugaliei, Jaime Gama. Pentru perioada presedintiei romane a OSCE, Portugalia a gestionat dosarul retragerii trupelor ruse din Transnistria.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO