Prima pagina

Ministrii mai invata o meserie

09.03.2001, 00:00 19



Membrii Guvernului au luat ieri lectii de operare pe calculator si au simulat comunicarea prin mesaje printr-o retea, asistati de o echipa a firmei Compaq. Operatiunea a avut doua tinte: "depasirea anumitor inhibitii", dupa expresia sefa de cabinet a primului-ministru, Dorina Mihailescu, precum si sublinierea importantei informaticii.

Ministrii au avut evolutii diferite: de la avansat pana la mediocru. Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Acsinte Gaspar, a marturisit ca a fost "emotionat" intr-o buna masura, pentru ca "nu a mai folosit calculatorul".

"Este pentru prima oara. Nu este obositor, dar presupune o perioada de adaptare", s-a destainuit el. Rodica Stanoiu, ministrul justitiei, nu s-a impacat cu mouse-ul." Mouse-ul ma enerveaza rau, ma incurca cel mai tare", a spus ea.

Alti ministri sunt mult mai avansati - Vasile Dancu, ministrul informatiei publice se mandreste cu 50 de coperti de carte pe care le-a realizat cu programe de grafica pe calculator.

Inainte ca reprezentantul Compaq, Alexandru Panoiu, sa fi terminat explicatiile privind modul de autentificare in retea, ministrii Vasile Puscas, Vasile Dancu, Miron Mitrea Ovidiu Musetescu si Constantin Valeca, erau deja, fara ajutor, "pe Internet".

"Ca sa mai citesc ceva", a spus Vasile Puscas, care s-a plans ca, in prezent, mai poate petrece doar putin timp in fata calculatorului.

"Scopul acestui curs este, de fapt, sensibilizarea populatiei in legatura cu importanta strategica a tehnologiei informatiei", a spus premierul Adrian Nastase.

Ministrul comunicatiilor, Dan Nica, a spus ca este prima actiune a grupului pentru promovarea tehnologiei si comunicatiilor electronice, grup condus de primul-ministru, care are ca misiune incurajarea tinerilor spre acest domeniu si mentinerea lor in tara.

Reprezentantii Compaq le-au explicat ministrilor cum poate fi folosita semnatura electronica, pentru care exista un proiect de lege la Parlament si modul in care este securizat acest mod de comunicare.

Ministrul transporturilor, Miron Mitrea, a spus ca foloseste de foarte mult timp calculatorul, tinand cont si de faptul ca in 1971 a fost admis la Liceul de informatica din Bucuresti. El a adaugat ca in prezent il foloseste "putin", dar ca, in perioada campaniei electorale, laptop-ul era nelipsit.

Primul-ministru a transmis un mesaj colegelor sale de partid si de cabinet: "Cu ocazia zilei de 8 Martie, va doresc bucurii in familie si succese in guvernare!"

Primele mesaje ale ministrilor au tradat preocuparea lor pentru sedinta de guvern care urma sa inceapa in scurt timp.

Subiectul mesajului secretarului de stat de la Finante, Gheorghe Oana a fost "impozite", iar mesajul "avertiza" ca se vor mari accizele. Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Acsinte Gaspar "a dat raportul" spunand ca "au fost votate in sedinta de azi 11 proiecte"; ministrul privatizarii, Ovidiu Musetescu informa ca "privatizarea merge acum mai bine", ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Marian Sarbu, a subliniat ca "bugetul asigurarilor sociale trebuie sa cuprinda sumele pentru recorelarea pensiilor".

Ministrul pentru Prognoza, Leonard Cazan si-a avertizat colegii de Cabinet sa aiba "grija la declaratii", pentru ca "presa le ia in serios". Ministrul delegat pentru cercetare, Constantin Valeca, a apreciat, intr-un mesaj trimis tuturor membrilor Cabinetului, ca este o sedinta de Guvern atipica si a facut o concesie pentru ca "oricum trebuia sa le spuna "La multi ani! colegelor".

Ministrul comunicatiilor si tehnologiei, Dan Nica, a schimbat impresii cu ministrul turismului, Dan Matei Agaton: "Iti place aplicatia? Asteptam lectia de turism!" "Trebuia sa vii cu mine la Berlin sa-l inveti pe Dracula ultimul limbaj", a spus ministrul Turismului. In catalog s-au trecut si citeva absente: Finantele, Apararea, Agricultura si Administratia Publica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO