Prima pagina

Nastase: Lovind in PSD, Basescu ataca "interesele tarii"

27.08.2001, 00:00 8



Dupa ce a negat existenta rapoartelor invocate de presedintele PD Traian Basescu, referitoare la intarzierele inregistrare de Romania in procesul de aderare la Alianta Nord Atlantica, Guvernul a revenit la sfarsitul saptamanii, afirmand ca documentele respective au fost elaborare pentru anul 2000.

Potrivit premierului Adrian Nastase, analizele mentionate nu pot fi aduse la zi si ca atare nu vizeaza situatia actuala a pregatirilor pentru aderarea la NATO.

Guvernul a fost "stimulat" in a-si contura o pozitia defensiva de declaratiile presedintelui Comitetului SUA pentru NATO Bruce Jackson, care a elaborat unul dintre documentele la care a facut referire Traian Basescu.

Bruce Jackson a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca "nu este corect" ca aprecierile sale cuprinse intr-unul din documentele transmise Guvernului in ianuarie si iulie sa fie caracterizate drept critice, asa cum sustine Traian Basescu.

"Cred ca Romania a facut progrese si sunt incurajat de progresele Romaniei", a declarat Jackson pentru Mediafax. El a spus ca analizele sale citau date din The Economist, publicate in urma cu cateva luni.

La randul sau, Nastase sustine ca "analiza (lui Jackson - n. red.) era facuta de anul trecut, ceea ce ne arata ca oricum Traian Basescu este complice pentru rezultatele guvernarii anterioare.

"De ce nu ne prezinta noua dezastrul economic la care a asistat domnia sa?", s-a intrebat el in timpul unei expuneri facute in fata tinerilor pesedisti la scoala de vara de la Slanic Moldova.

Conciliant insa, el s-a pronuntat in continuare pentru existenta unei solidaritati intre formatiunile politice in privinta aderarii la NATO, chiar daca solutia unui "armistitiu politic" pana la summitul de la Praga din 2002, evocata saptamanile trecute, a fost respinsa de toate partidele din opozitie.

"Cand ne vom acuza ( unii pe altii, n.red.) vom rascoli trecutul, iar cei care ne vor privi vor spune sa stam acasa, sa ne facem temele", a spus liderul PSD cu referire directa la pozitiile PNL si PD care au acuzat actuala administratie ca, in timpul razboiului din Kosovo, a avut o atitudine "anti-NATO".

Nastase sustine insa ca pozitia PDSR in privinta bombardamentelor NATO s-a referit doar la solutia militara adoptata pentru inlaturarea lui Milosevici, si nu la doctrina Aliantei. "In Parlament PDSR nu a votat impotriva actiunii NATO. (...) Cine mai sta sa vada dezbaterile din 1999 pe aceasta tema?

Basescu greseste in mod grav prin aceasta atitudine si prin felul in care loveste in noi, ataca de fapt interesele generale ale tarii", a mai spus Nastase tinand sa contrazica pozitia liderului PD, potrivit careia atitudinea PDSR din timpul razboiului din Iugoslavia va cantari in decizia ce va fi luata la Praga.

Presedintele PD Traian Basescu a respins ieri posibilitatea unei reconcilieri cu PSD din cauza "distantei foarte mari" dinte cele doua partide. El sustine ca, in ciuda "minciunilor" liderilor puterii rapoartele care au declansat disputa politica nu sunt depasite iar Guvernul ar trebui sa tina seama de ele pentru creste sansele de aderare ale Romaniei la Alianta.

La Slanic Moldova, Nastase a promis ca Guvernul va face toate eforturile pentru ca Romania sa fie primita in Alianta la sumitul de la Praga din noiembrie 2002.

aeful Executivului a apreciat ca tonul dezbaterilor pentru intergrarea in NATO este mult mai calm decat in 1997 intrucat nici una dintre tarile cuprinse in valul doi nu joaca un rol proeminent in zona. Pozitia Rusiei va conta mult in admiterea de noi state in alianta, a mai spus el.

Imediat dupa ce Traian Basescu invocase rapoartele lui Jackson pentru a-si argumenta pozitia critica fata de Guvern, ministrul apararii Ion Mircea Pascu a declarat ca datele sunt vechi iar pentru situatia prezentata, de vina sunt fostii ministri ai apararii din perioada 1997-2000.

Interventia lui Bruce Jackson a mai calmat spiritele. Conducerea MApN sustine chiar ca exista premisa pentru a se pune capat polemicilor din ultimele zile privind capacitatea Romaniei de a indeplini obiectivele asumate pentru admiterea in Alianta Nord-Atlantica.

"Ministerul Apararii Nationale, impreuna cu celelalte institutii ale statului, continua sa actioneze cu aceeasi responsabilitate, determinare si transparenta pentru a asigura infaptuirea obiectivelor propuse prin Planul National de Aderare la NATO (MAP) si pentru realizarea strategiei de promovare a candidaturii Romaniei la integrarea in NATO", se arata intr-un comunicat al ministerului.

Traian Basescu a prezentat saptamana trecuta doua documente, dintre care unul realizat de Bruce Jackson, despre a afirmat ca sunt realizate de catre "experti americani" in domeniul NATO si in care se arata ca principalele probleme ale Romaniei in ceea ce priveste aderarea la Alianta Nord-Atlantica sunt: inconsistenta politica, institutionalizarea coruptiei, reforma armatei si integrarea minoritatilor maghiara si evreiasca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels