Prima pagina

Nastase si-a planificat guvernarea in detaliu

29.05.2001, 00:00 17



Guvernul Nastase si-a planificat ce are de facut, in cele mai mici amanunte, pana in 2004. In Monitorul Oficial a fost publicat Planul de actiune pentru programul de guvernare al PDSR care cuprinde toate masurile si proiectele pe care Cabinelul Nastase le are in vedere atat in domeniul economic, politic, "renasterea culturii nationale", educatie.

Documentul este foarte detaliat si specifica chiar si termene pentru organizarea de seminarii de prezentare a legislatiei in domeniul concurentei (decembrie 2001), promovarea unei hotarari de Guvern pentru stabilirea modului de alocare a fondurilor bugetare destinate platii materialului seminal folosit la insamantarea artificiala a bovinelor si porcinelor (iunie 2002) sau organizarea de reuniuni si conferinte pentru identificarea si gasirea solutiilor la problemele IMM-urilor (2001 - 2004). Acest document are 80 de pagini.

Structura Planului de actiune al actualului guvern este asemanatoare cu Planul de actiune elaborat de Cabinetul Isarescu pentru Strategia de dezvoltare economica pe termen mediu pentru integrarea in Uniunea Europena (UE). Anul trecut, PDSR a obiectat, alaturi de sindicate, fata de privatizarea utilitatilor, cerand amanarea acesteia in favoarea restructurarii utilitatilor.

Urmand practica elaborarii de carti albe, ca si cea privind preluarea guvernarii, Cabinetul Nastase promite pana in decembrie o Carte Alba a Restructurarii si Liberalizarii Utilitatilor.



Privatizare

Guvernul Nastase isi propune ca, incepand din toamna acestui an, sa privatizeze anual cel putin doua societati de productie si doua societati de distributie din domeniul electricitatii si al energiei termice.

Pana in luna martie, trebuia elaborata strategia de privatizare a productiei si a distributiei de energie electrica si termica. Ministerul Industriei discuta inca strategia energetica, dar nu a facut nimic public pana in prezent.

Pe de alta parte, pana in decembrie, planul prevede privatizarea a 10% din capitalul social, in urma incheierii contractului de vanzare - cumparare de actiuni cu asociatia salariatilor.

De altfel, pana la sfarsitul anului viitor, statul trebuie sa ofere pe piata internationala de capital un pachet de 35% din actiuni. Luna iunie este termenul limita pentru listarea Petrom la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). De-abia in iunie va fi prezentat prospectul pentru listare, iar procedurile ulterioare de listare vor dura cateva luni.



Alro trebuie "oferita la privatizare"

Planul de actiune mentioneaza ca "oferirea la privatizare" a societatilor Sidex, Alro si Alprom are ca termen limita luna iunie a acestui an. In plan indepartat, pentru 2004 este revazuta privatizarea Societatii Nationale a Sarii.

Asa cum este prevazut, Autoritatea pentru Privatizare a transferat catre patru ministere - Comunicatii, Turism, Educatie si Industrie - actiunile detinute la Romtelecom si, respectiv, la alte societati specifice acestor domenii.

Pana la sfarsitul anului, trebuie revizuit programul de privatizare a BCR, pentru "eficientizarea" procesului, inclusiv prin majorarea capitalului bancii, intarira supravegherea pietei asigurarilor, restructurarea activitatii Eximbank, elaborarea de acte normative penrtu reorganizarea CEC si revederea statului acestei banci.



Cresc salariile si urmeaza reduceri de TVA

Pana la sfarsitul mandatului, Guvernul isi propune cresterea treptata a salariului minim, in termeni reali, cu cel putin 50%, fata de 2000.

Tot pe termen mediu, Executivul are in vedere reducerea unei cote reduse la TVA, de 9%, pentru unele bunuri si servicii de stricta necesitate, introducerea standardelor internationale de contabilitate, sprijinirea intreprinderilor romanesti pentru a patrunde pe piata internationala a constructiilor, descurajarea institutiilor publice de a inrtoduce noi scheme de subventii, fara a obtine avizul Consiliului Concurentei, executarea silita a agentilor economici cu arierate catre buget etc.



Summitul de la Praga ne impune sa ne facem lobby

In domeniul politicii externe, Guvernul va continua Programul National Anual pentru pregatirea aderarii la NATO si va reprioritiza actiunile, tinand cont de apropierea Summitului de la Praga. NATO ar putea decide anul viitor la Praga o noua extindere catre est.

Planul mai prevede, pana in trimestrul al doilea al anului viitor, "derularea de actiuni de lobby pentru atragerea sprijinului direct al statelor membre NATO pentru candidatura Romaniei, la nivelul sefilor de state, guvernelor, parlamentelor, diasporei si a societatii civile".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO