Prima pagina

Nemtii vor referendumuri

07.09.2000, 00:00 11



Social-democratii cancelarului german Gerhard Schroder urmeaza sa examineze modul in care poate fi modificata constitutia tarii pentru a permite organizarea de referendumuri, a declarat unul dintre liderii partidului in presa de ieri.

"Vom face o propunere in aceasta toamna comitetului executiv al partidului, in care vom examina cum putem pune in miscare acest proces", a declarat secretarul general SPD, Franz Muntefering, citat de cotidianul "Braunschweiger Zeitung".

Afirmatia vine la doar cateva zile de la declaratia comisarului european pentru extindere, Gunter Verheugen privind organizarea unui referendum in Germania privind integrarea statelor din Europa de Est in Uniunea Europeana, relateaza Reuters.

Autoritatile de la Berlin au respins imediat ideea iar Verheugen a declarat ca a fost citat incorect, intrucat el se referea la posibilitatea organizarii de referendumuri privind subiectele importante.

Potrivit lui Muntefering, scopul initiativei SPD va fi inlesnirea organizarii de consultari populare de tipul referendumurilor pana in 2002.

Acest tip de vot este interzis de Constitutia germana, care are reguli extrem de stricte pentru a preveni abuzuri ale sistemului politic asemanatoare cu cele produse in perioada nazista.

Pentru modificarea Constitutiei este nevoie de o majoritate de doua treimi. Insa in timp ce verzii, partenerii social-democratilor la guvernare, sprijina ideea modificarii legii fundamentale a tarii, crestin-democratii, al caror sprijin este vital pentru reusita initiativei, se opun.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels