Prima pagina

OMV face calcule cati oameni pleaca de la Petrom

OMV face calcule cati oameni pleaca de la Petrom
09.06.2005, 19:44 143

Austriecii de la OMV, actionarul majoritar de la Petrom, sunt intr-o perioada de analiza la nivelul tuturor structurilor companiei petroliere romanesti, pentru a vedea cati oameni si mai ales de unde vor putea fi disponibilizati inevitabil in perioada urmatoare.

La sase luni de la preluarea companiei, austriecii spun ca principala problema ramane numarul de angajati ai Petrom, de circa 50.000 angajati, adica de aproape noua ori mai multi decat cei ai OMV. Productivitatea medie la Petrom este de circa 42.000 euro per angajat anual, fata de 1,23 milioane euro per angajat la OMV.

In acest context, reducerea numarului de angajati la Petrom se va derula "in mod natural", OMV avand deja negocieri pe aceasta tema, a declarat David Davies, directorul financiar al OMV, citat de publicatia ungara Portfolio.hu.

Intrebat de reducerea costurilor la Petrom, Davies a raspuns ca "in mod firesc, OMV - si Petrom pe fondul procesului de modernizare - vor trece prin schimbari semnificative in viitor, care vor afecta pe unii angajati. In aceasta chestiune, OMV are negocieri cu sindicatele", a spus Davies, conform sursei citate.

Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele si directorul general executiv al OMV, precum si David Davies au declarat pentru Ziarul Financiar ca fac naveta saptamanal pe ruta Viena- Bucuresti, unde isi petrec in medie "una - doua zile pe saptamana".

Deplasarea atat de frecventa a top managerilor OMV, pe langa armata de experti deja plasati in Petrom pentru managementul si integrarea companiei, indica faptul ca sunt de rezolvat probleme la scara mare, care fac necesara implicarea directa a celor mai inalti factori de decizie ai grupului austriac.

"Petrom are un cost de productie de aproape 11 dolari pe baril, peste media europeana, iar OMV extrage petrol cu costuri de aproape 6 dolari pe baril", a spus Davies. El a adaugat ca Petrom are un potential de crestere mare, iar cheltuielile de extractie se vor apropia treptat de nivelul inregistrat de OMV. "Petrom are peste 13.000 de sonde, iar dintre acestea segmentul cu cele mai neprofitabile 10% din unitati furnizeaza doar 1% din productia totala. Aceasta este o zona in care, dupa o analiza atenta, putem diminua considerabil costurile", a mai spus Davies.

Toate acestea sunt concluziile OMV la jumatate de an dupa ce s-a instalat in fruntea Petrom. Portofoliul de extractie si productie al Petrom, estimat la un milliard de barili de titei, a motivat grupul austriac in achizitia companiei romanesti, miscarea respectiva aducandu-i o triplare a rezervelor de hidrocarburi.

Dar, i-a adus o alta mare problema - armata de peste 50.000 de salariati ai Petrom, care produc un profit modest si o cifra de afaceri anuala in jurul a 2 miliarde euro.

OMV, care a achizitionat 51% din Petrom pentru 1,5 mld. euro, avea la finele anului trecut, inainte de preluarea companiei romanesti, un profit net de 642 mil. euro, vanzari de 9,88 mld. euro si 6.475 de angajati, de noua ori mai putini fata de personalul Petrom.

Un alt segment supradimensionat al Petrom comparativ cu structura OMV este cel al benzinariilor. OMV practica sistemul francizei, in timp ce Petrom merge pe sistemul retelei de statii proprii. Managerii OMV s-au exprimat pana acum destul de prudent in ceea ce priveste evolutia numarului de salariati Petrom, mai ales ca negocierile cu sindicatele conduse de puternicul lider Liviu Luca nu sunt incheiate.

Austriecii de la OMV sunt acum inca in derularea unor studii privind eficienta unor unitati ale Petrom sau audituri care sa certifice ce anume au preluat prin achizitie, cum este cazul auditului ce va reevalua rezervele petroliere ale companiei. OMV a luat deja unele masuri de modelare a Petrom in vederea integrarii companiei mai usor in structurile de grup. Astfel, austriecii au schimbat din temelii managementul, pastrandu-l numai pe Gheorghe Constantinescu pe pozitia de director general, si au aliniat politica de vanzare a carburantilor la evolutiile de pe piata internationala.

In plus, austriecii au creat o divizie distincta de gaze, pe care au intentia sa o dezvolte puternic.

Petrom a inregistrat in 2004 o pierdere neta de 246 mil. euro, pe fondul constituirii masive de provizioane pentru mediu si pensionarea unor angajati. Pentru 2005, primul an intreg la Petrom sub management OMV, compania estimeaza un profit net de 256 mil. euro.

Capitalizarea Petrom trece acum de 6 miliarde euro, la un pret de 3.900 lei pe actiune, in crestere cu 5,6% fata de sedinta anterioara de tranzactionare. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels