Prima pagina

Partidele nu vor sa reduca numarul de deputati

30.06.2000, 00:00 10



Numarul de deputati va ramane neschimbat la alegerile din aceasta toamna, desi Guvernul a avut pe ordinea de zi a sedintei de miercuri un proiect de ordonanta, initiat de Ministerul Functiei Publice, care prevedea reducerea numarului acestora de la 327 la 284 si care nu a intrunit consensul fortelor poltice.

Proiectul de ordonanta propunea majorarea normei de reprezenare in cazul fiecarui deputat, de la 70.000 la 80.000 de cetateni. Numarul lor ar fi fost redus cu unul, cel mult doi deputati in fiecare judet, si cu patru in cazul municipiului Bucuresti. Norma de reprezentare pentru senatori ar fi ramas neschimbata, la 160.000 de cetateni, numarul acestora fiind de 140.

"Nu putea trece prin Parlament o astfel de ordonanta", explica surse guvernamentale. Reducerea numarului de deputati ar fi dus la economii de cateva zeci de miliarde anual in bugetul Parlamentului.

Liberalii anuntasera, marti, intr-o conferinta de presa, ca se opun adoptarii unei ordonante care sa prevada reducerea numarului de deputati. Prim-vicepresedintele PNL Valeriu Stoica a afirmat la momentul respectiv ca nu guvernul este cel care poate adopta o astfel de decizie.

,,Numarul de parlamentari nu poate fi stabilit de guvern prin ordonanta de urgenta. Aceasta decizie trebuie sa apartina Parlamentului'', a explicat Valeriu Stoica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO