Prima pagina

Pentru Cernavoda II, inca 700 de milioane de dolari

21.05.2001, 00:00 14



Unitatea II de la centrala nucleara de la Cernavoda, una dintre cele mai importante lucrari de investitii in infrastructura din ultimii ani ale statului va intra in functiune in 2004, daca se va respecta contractul de finalizare a lucrarilor.

Reprezentantii Societatii Nationale Nuclearelectrica (SNN), Atomic Energy of Canada (AECL Canada) si Ansaldo Italia au semnat la sfarsitul saptamanii trecute, la Palatul Victoria, contractul comercial pentru finalizarea lucrarilor si punerea in functiune a Unitatii II de la CNE Cernavoda. AECL Canada si Ansaldo au finalizat si lucrarile de la unitatea I a centralei nucleare.

Costul total al lucrarilor la unitatea II de la CNE Cernavoda este estimat la 689 mil. $. Daca se pun la socoteala si investitiile in unitatea II efectuate inainte de 1989, costul total depaseste un miliard de dolari. Aceasta unitate va asigura 8% din productia de energie electrica a Romaniei.

Pe piata mondiala, costul unui reactor cu o putere de 700-800 MWh este intre 1,3 - 1,5 mld. $, valoarea investitiei diferind in functie de tipul reactorului sau de amplasamentul acestuia. Locatia unui asemenea obiectiv se stabileste in functie de apropierea de surse de apa (fiind un mare consumator) si de o infrastructura pe masura.

"Partea romana va investi 380 mil. $ in Unitatea II de la Cernavoda. Pentru aceasta, in prezent, purtam discutii pentru obtinerea unui credit in valoare de 150-200 mil. $ de la EURATOM (Agentia Europeana pentru Energie Atomica de la Viena), pe care probabil nu-l vom putea primi inainte de 2003 datorita procedurilor premergatoare acordarii creditului", a declarat pentru Ziarul Financiar Constantin Valeca, ministru delegat cu cercetarea in Ministerul Educatiei si Cercetarii. El este responsabil cu acest proiect in cadrul ministerului.

In ceea ce priveste "componenta straina" a investitiilor la Unitatea II de la Cernavoda, in urmatoarele luni va fi organizata o licitatie la care vor participa companii precum Siemens (Germania), Empresarios Grupados (Argentina) sau Kepko (Coreea de Sud), care vor investi prin sistemul credit-furnizor, spune Valeca.

"Dupa ce se va stabili cota de participare a firmelor care castiga licitatia, restul finantarii urmeaza a fi asigurat de partenerii canadieni si italieni. Potrivit unor estimari, investitia partenerului canadian va fi de 2,5 ori mai mare decat cea a celor de la Ansaldo", a spus ministrul.

La comanda lucrarilor de la Unitatea II si pentru supravegherea etapelor de derulare a finantarii va fi un directorat, format din trei membri- un roman, un canadian si un italian, directorul roman avand drept de veto la luarea deciziilor, a precizat Valeca.

Potrivit contractului incheiat intre cele trei companii, graficul de finalizare are o durata de 54 de luni de la data intrarii in vigoare a documentului, punerea in functiune a reactorului nuclear fiind programata in cea de-a 49-a luna.

"Daca Unitatea II ar fi acum operationala, productia de energie electrica a acesteia ar asigura impreuna cu cea de la unitatea I - Cernavoda - 22% din productia de energie electrica la nivel national. In 2004-2005, estimam ca productia de energie electrica a celor doua unitati va fi de 18% din totalul energiei produse", a mentionat Valeca.





Centrala de la cernavoda a inghitit cateva milioane de dolari



In 2000, productia de energie electrica a Romaniei a fost de 56.213 GWh din care 57% - termocentralele, 28% - hidrocentralele, 10% - Unitatea I de la Cernavoda, alti producatori - 4%, importurile reprezentand 1%.

In prezent, Unitatea I de la Cernavoda are un coeficient de utilizarea puterii instalate de 89%, in crestere fata de anul trecut, cand valoarea acestuia a fost de 88,3%.

AECL Canada si Ansaldo din Italia au contribuit la finalizarea si punerea in functiune a Unitatii I de la Cernavoda, care a fost inaugurata la 16 aprilie 1996.

"Prin prisma coeficientului de utilizare a puterii instalate, unitatea I a centralei nucleare este printre primele 10 grupuri energetice de acest fel din lume, stiut fiind faptul ca valoarea acestui coeficient nu poate fi niciodata de 100%", spune Valeca.



Unitatea III, din 2004

"Din 2004, intentionam sa incepem lucrarile la Unitatea III a centralei nuclearelectrice. Finantarea pentru acest obiectiv va fi asigurata sub forma de consortiu BOT (Build Operate Transfer), nu sub forma de imprumut cum s-a intamplat in cazul Unitatii II.

Astfel, companiile straine care vor participa la lucrari, isi vor recupera investitia in timp prin vanzarea energiei produse de unitatea respectiva", explica oficialul guvernamental.

Cresterea consumului energetic (pe fondul cresterii productiei de energie electrica) coroborata cu scaderea productiei de energie electrica furnizata de termocentrale (ale caror instalatii au o vechime medie de 25 de ani) va mari treptat aportul energiei produse de centrala nuclearelectrica de la Cernavoda.

"Pe piata mondiala a producatorilor de energie electrica se observa un trend crescator al unitatilor nuclearelectrice. In Coreea de Sud, Japonia, China sau Franta se investeste foarte mult in domeniul nuclear. Aceasta evolutie ascendenta poate fi insa afectata de factorul politic.

De exemplu, in ultimii 4 ani, in SUA investitiile in domeniul nuclear au fost stopate, dar noua administratie de la Washington are o alta viziune asupra acestei probleme", spune ministrul delegat cu Cercetarea.



Cerere de oferta

Oficialii romani mizeaza pe o crestere a cererilor de export de energie electrica in jurul anului 2004.

"?ari precum Ucraina sau Bulgaria, ale caror capacitati de producere a energiei electrice au scazut drastic prin inchiderea sau reducerea productiei la centralele de la Cernobal si Kozlodui, vor avea nevoie sa importe energie electrica pentru a acoperi consumul intern", mai spune Valeca.

De asemenea, Grecia si Turcia s-au aratat interesate de a cumpara energie electrica produsa in Romania.

In acest al doilea reactor, s-au investit deja, inainte de 1989, aproape 600 mil. $, insa lucrarile au fost ulterior sistate din lipsa de fonduri.

Datorita costului de productie, specialistii in energetica spun ca investitia facuta pentru finalizarea Unitatii II va putea fi recuperata in 5-6 ani.



Istoric

CNE Cernavoda face parte din Societatea Nationala Nuclearoelectrica (SNN) si este singura centrala nuclearo-electrica de tip CANDU (construita dupa tehnologie canadiana), celelalte centrale din Europa de Centrala si Est fiind construite dupa tehnologie sovietica.

"Negocierile pentru construirea centralei de la Cernavoda au inceput in 1976, dar lucrarile au demarat efectiv in 1980. Pana in 1989, lucrarile au vizat toate cele 5 reactoare ale centralei, fapt pentru care este greu de evaluat investitia facuta pana atunci.Oricum estimarile indica peste un miliard de dolari investiti.

Din 1991 pana in 1996, lucrarile s-au efectuat numai la unitatea I, care se afla in cel mai avansat stadiu de executie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels