Prima pagina

Peste 700 de milioane de euro pentru un nou pol de birouri: Barbu Vacarescu City

Peste 700 de milioane de euro pentru un nou pol de birouri: Barbu Vacarescu City
26.08.2008, 19:20 89

Un nou centru de afaceri se configureaza in zona Barbu Vacarescu din nordul Capitalei, unde Portland Trust, Cascade Group si Charlemagne, Cefin, Raiffeisen Evolution sau AIG/Lincoln si Fabian vor incerca sa mute catre nord polul de birouri din Piata Victoriei.
Pornind de la intersectia cu bulevardul Lacul Tei si pana in apropiere de Pipera, bulevardul Barbu Vacarescu, precum si Calea Floreasca, pe care au fost deja realizate o serie de cladiri de birouri importante, vor forma un nou centru de afaceri al Capitalei, in care doua turnuri cu o inaltime de peste 130 de metri vor domina vizual zona.
Cinci dintre cele mai mari proiecte din zona implica investitii de circa 700 mil. euro si vor furniza aproape 200.000 de metri patrati de birouri, precum si spatii comerciale, de conferinte si un hotel.
"Cu siguranta incepand cu livrarea primelor doua proiecte, care sunt deja preinchiriate integral, cu un total de 60.000 mp, zona poate sa concureze cu Piata Victoriei si va deveni o zona foarte cautata de companiile multinationale", apreciaza Horatiu Florescu, vicepresedinte al firmei de consultanta imobiliara Colliers International.
Florescu a coordonat procesul de inchiriere a spatiilor pentru doua proiecte care vor fi livrate anul viitor in zona - Lakeview, dezvoltat de AIG/Lincoln si fondul de investitii britanic Fabian, si Floreasca Plaza, realizat de catre Portland Trust, dezvoltatorul proiectelor Bucharest Business Park si Opera Center. Lakeview va avea 14 etaje supraterane si o inaltime de 60 de metri, finalizarea fiind programata pentru sfarsitul anului viitor.
Pe de alta parte, proiectul dezvoltat de Portland Trust este format din doua cladiri cu opt etaje fiecare si o inaltime de 36 de metri, a caror finalizare este programata pentru inceputul anului viitor.
Cele doua cladiri vor avea o suprafata de 36.000 de metri patrati, printre chiriasi numarandu-se firma daneza Regus sau Oracle.
Mai indraznete sunt proiectele anuntate de austriecii de la Raiffeisen Evolution si italienii de la Cefin, al caror proiect va fi preluat treptat de catre un alt jucator puternic prezent pe piata locala - Europolis.
Alaturi de spatii comerciale, cele doua proiecte vor cuprinde doua turnuri de birouri, cu inaltimi de 131 de metri (cel al Raiffeisen Evolution) si 135 de metri pentru proiectul Cefin, care vor rivaliza pentru titlul de cele mai inalte cladiri de birouri din Bucuresti.
"In cativa ani Barbu Vacarescu va deveni un centru financiar al Bucurestiului cu mai mult de 600.000 de metri patrati de birouri. Lucrarile (la proiectul nostru - n.red.) vor incepe la sfarsitul anului 2008 si se vor termina in vara anului 2011", declara George Margescu, directorul general al Cefin Real Estate Asset Management.
Cele doua proiecte vor atrage investitii cumulate de circa 500 mil. euro, spatiile de birouri urmand sa se intinda pe o suprafata inchiriabila de circa 80.000 de metri patrati, iar turnurile vor avea cate 36 de etaje supraterane.
Proiectul Cefin va avea birouri cu o suprafata inchiriabila de aproape 45.000 de metri patrati, un hotel cu o suprafata de 30.000 de metri patrati, sali de conferinta de 16.000 de metri patrati si aproape 2.700 de metri patrati inchiriabili de retail.
Raiffeisen Evolution va dezvolta pe langa turnul Sky Tower si un mall cu o suprafata inchiriabila de 33.000 de metri patrati (Promenade Mall), precum si o a doua aripa de birouri cu o suprafrata de 17.000 de metri patrati. Potrivit datelor existente, procesul de inchiriere a spatiilor nu a inceput la niciunul dintre aceste proiecte.
Chiar mai aproape de centrul orasului, la intersectia dintre Barbu Vacarescu si bulevardul Lacul Tei, se va afla un alt turn de birouri, de circa 80 de metri, dezvoltat de Cascade Group si un fond al britanicilor de la Charlemagne Capital.
Cladirea Euro Tower va avea 18 etaje si o suprafata inchiriabila de 18.000 de metri patrati, livrarea fiind programata pentru cel de-al doilea trimestru al anului viitor.
"Banca Romaneasca, membra a National Bank of Greece, a inchiriat sase etaje, insumand mai mult de o treime din suprafata inchiriabila din Euro Tower. Banca Romaneasca este si institutia care asigura finantarea proiectului. Valoarea estimata a investitiei in Euro Tower este de 60 mil. euro", au precizat reprezentantii firmei olandeze Cascade Group, care au mai realizat un imobil de birouri in zona Piata Victoria din Capitala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO