Prima pagina

Politia a relansat vanzarile de masini autohtone

16.06.2006, 00:00 9

Promotiile dealerilor si inceperea livrarilor de Logan catre Politia Romana au facut ca vanzarile de autoturisme romanesti sa isi reia cresterea in luna mai, dupa patru luni in care au scazut fata de anul precedent.

"Rezultatele lunii mai sunt satisfacatoare. La acestea au contribuit, pe de o parte, actiunea comerciala de extindere a garantiei, dar si livrarea de flote catre Politia Romana", explica Jean Michel Sicre, director comercial Dacia.

Dacia a inceput in luna mai livrarea primelor masini Logan, in cadrul unui contract care prevede livrarea pana in aceasta vara a aproximativ 6.000 de masini catre Politia Romana. Pe ansamblul primelor cinci luni, vanzarile de masini romanesti raman insa inferioare celor realizate anul trecut.

Importurile, in schimb, si-au continuat marsul din ultimii cinci ani, cand vanzarile s-au triplat.

Astfel, dupa primele cinci luni ale anului s-au vandut 47.000 de autoturisme de import, cu 40% mai mult decat in anul precedent.

"Sunt doua motive principale care se regasesc in evolutia vanzarilor de la inceput de an. Pe de o parte, pachetele promotionale oferite ca bonus la achizitia unei masini au atras tot mai multi clienti. In plus, acum culegem rezultatele expansiunii puternice a retelei de dealeri din ultimii ani, care ne-a permis sa ajungem cu produsele noastre si in zone in care pana acum nu eram reprezentati conform standardelor", sustine Brent Valmar, director general al Porsche Romania, cel mai mare importator auto de pe piata locala.

Promotiile de pana la aproximativ 2.000 de euro pentru unele dintre modele Renault au facut ca francezii sa ocupe primul loc intre marcile de import in luna mai, cu aproape 2.000 de autoturisme. Pe podium s-au mai aflat Skoda si Volkswagen.

Investitiile masive in comunicare au permis marcii germane Opel sa isi dubleze vanzarile de autoturisme fata de perioada corespunzatoare a anului precedent, in timp ce Toyota a anuntat ca luna mai a reprezentat cea mai buna luna de la intrarea marcii pe piata locala, cu aproape 500 de autourisme vandute.

Chiar daca sunt mai putin influentate de promotii, si marcile de lux si-au accelerat in ultimele luni ritmul de crestere.

"Perioada de inceput de an nu a fost chiar asa de buna, avand in vedere si vremea care nu prea ne-a ajutat. Cu toate acestea, din luna mai ritmul de crestere se va mentine ridicat si din comenzile de pana acum vom avea si o luna iunie si iulie foarte bune", completeaza Michael Schmidt, director general al Automobile Bavaria, importatorul grupului german BMW in Romania.

In aceste conditii, vanzarile de autoturisme noi au ajuns in luna mai la aproape 94.000 de unitati, cu 10% mai mult decat anul trecut. In afara celor 94.000 de autoturisme, in primele cinci luni ale anului au fost livrate potrivit statistcilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) si peste 15.000 de vehicule comerciale si autobuze. Cu un total de aproape 110.000 de autovehicule noi, piata auto a marcat in primele cinci luni o crestere de peste 7% fata de anul trecut.

Estimarile jucatorilor din piata iau in calcul pentru acest an un ritm de crestere al vanzarilor de vehicule noi de 5%-10%. Valoarea ar putea fi depasita, asa cum s-a intamplat si anul trecut, cand vanzarile de autoturisme noi au crescut cu aproape 50%.

La fel ca si anul trecut, dealerii auto se intrec in promotii, iar aprecierea monedei nationale fata de euro cu aproape 4% in primele luni ale anului face ca masinile de import sa se ieftineasca.

In plus, creditele de consum inregistreaza un ritm tot mai accelerat de expansiune, in ciuda incercarilor de temperare ale Bancii Nationale. Bancherii se asteapta ca in acest an soldul creditelor de consum sa se dubleze, asa cum s-a intamplat si anul precedent.

Nu in ultimul rand, producatorii locali si o parte a importatorilor au mari asteptari legate de a doua etapa a programului de stimulare a parcului auto prin sistemul primelor de casare. Anul trecut, cand s-a derulat prima faza a proiectului, 15.000 de cumparatori au primit o prima de 3.000 de lei pentru achizitia unui vehicul nou in conditiile in care isi duceau la casare masinile cu o vechime mai mare de 12 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels