Prima pagina

Pragul electoral va creste la 5% prin ordonanta

28.06.2000, 00:00 11



Guvernul va discuta in sedinta de guvern de azi o ordonanta de urgenta de modificare a legii alegerilor generale prin care se introduc noi praguri pentru partide si aliante politice, au declarat Ziarului Financiar surse guvernamentale.

Astfel, o formatiune politica va ajunge in Parlament daca va obtine minimum 5% din voturile valabil exprimat. Pentru cel de-al doilea membru al unei aliante politice, este nevoie de inca 3%, in timp ce pentru restul partidelor componente se mai socoteste un 1%, mai spun sursele citate. La alegerile trecute, pragul pentru partide si coalitii electorale era de 3%.

De asemenea, proiectul de ordonanta mai prevede ca un candidat independent sau propus de partide, formatiuni politice sau aliante va fi acceptata numai daca va fi sustinuta de cel putin 300.000 de alegatori, fata de 100.000 in prevederile anterioare. Initiativa Guvernului inlocuieste sintagmele de "coalitii politice" si "coalitii electorale" cu cel de "aliante politice".

In aceste conditii, PN?CD se pronunta pentru existenta unei singure formatiuni politice ecologiste in cadrul CDR, a anuntat ieri prim-vicepresedintele partidului, Ioan Muresan. "Trebuie sa existe o singura grupare ecologista, ca entitate separata in cadrul Conventiei Democrate", a declarat liderul taranist. El a propus fuzionarea celor doua partide ecologiste - FER si PER. In cazul in care nu va fi acceptata aceasta solutie, Muresan a spus ca se va recurge la fuzionarea ecologistilor cu PN?CD sau cu alte formatiuni politice, aratand ca "va fi foarte greu sa marim pragul electoral al aliantei". Totodata, vicepresedintele PN?CD, Constantin Dudu Ionescu a declarat pentru Ziarul Financiar ca este de acord cu majorarea pragului electoral apentru partide si aliantele politice, intrucat "este necesara asanarea vietii poltiice". El a mai apreciat ca ridicarea pragului electoral va duce la "curatarea scenei politice", avand in vedere ca "sunt unele partide care reprezinta doar interesele unor oameni".

Potrivit noilor reglementari, in formula cuprinsa in protocolul CDR, alianta va trebui sa intruneasca un prag electoral de 10%. Prin fuzionarea celor doua partide ecologiste, FER si PER, pragul ar scadea cu un procent. Un prag electoral minim al CDR, de 8%, ar fi posibil numai prin absorbtia FER si PER de PNL, respectiv PN?CD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels