Prima pagina

Privativarea fostelor IAS ar putea fi facuta de Agentia Domeniilor Statului

16.03.2001, 00:00 45



Plenul Senatului a votat ieri pe articole legea privind privatizarea societatilor comerciale din domeniul agricol.

Votul final va fi dat insa luni intrucat reprezentantii partidului de guvernamant s-au temut ca, din cauza absentei a mai bine de jumatate dintre senatori s-ar fi putut intampla ca legea sa nu treaca la vot.

Actul normativ prevede ca de privatizarea fostelor IAS-uri se va ocupa Agentia Domeniilor Statului, si nu Ministerul Agriculturii asa cum au hotarat deputatii.

Legea votata ieri cuprinde si patru anexe cu peste 1.000 de societati care vor fi privatizate potrivit acestui act normativ.

Privatizarea lor se face de catre Agentia Domeniilor Statului in numele statului, prin vanzarea de actiuni si privatizarea managementului catre persoane fizice si juridice romane si straine.

In cazul in care o societate agricola nu poate fi privatizata legea permite vanzarea activelor respectivei societati. Sumele astfel realizate vor fi folosite pentru plata datoriilor si efectuarea de investitii dar nu pot fi folosite pentru plata salariilor angajatilor.

Plenul Senatului a eliminat, la cererea comisiei de agricultura, prevederea votata de Camera Deputatilor, potrivit careia creditele cu garantia statului nerambursate bancilor comerciale de catre societatile comerciale agricole, restante la 31 decembrie 1998, trec la datoria publica.

Comisia de specialitate a motivat ca sumele care ar fi trebuit astfel platite de stat nu au fost prevazute in proiectul de buget pentru 2001.

In cazul vanzarii de actiuni prin oferta publica, salariatii si membrii conducerii societatilor comerciale au dreptul sa cumpere in termen de 30 de zile anterior deschiderii ofertei publice, pana la 20% din actiunile scoase la vanzare, cu reducere de pana la 30% fata de pretul prevazut in oferta facuta de Agentia Domeniilor Statului.

De asemenea, in cazul vanzarii de actiuni prin negociere directa cu preselectie, asociatia salariatilor din respectiva societate are dreptul de cumparare preferentiala a actiunilor, in situatia in care ofera un pret cu cel mult 40% mai mic decat cel mai mare pret oferit.

Pretul de departajare a ofertantilor in cadrul ofertei publice si a negocierii directe cu preseletie este, in cazul persoanelor fizice, pretul oferit pentru o actiune si pregatirea de specialitate.

In cazul persoanelor juridice, legea prevede ca determinanta in castigarea unei licitatii este experienta in exploatarea terenului. Este obligatoriu ca fiecare contract de privatizare sa contina clauze pentru pastrarea obiectului de activitate si protectia salariatilor.

Senatorii au marit pedepsele pentru angajatii Agentiei Domeniilor Statului care nu respecta prevederile legale privind privatizarea fostelor IAS-uri.

Astfel, amenda pentru nepublicarea listei cu societatile comerciale care se privatizeaza potrivit anuntului publicitat poate ajunge pana la 50 mil. lei ca, de altfel, si nerespectarea metodei de privatizare stabilita in oferta de vanzare.

Se pedepseste, de asemenea, neincluderea in caietul de sarcini a situatiei reale a societatii. Dupa ce luni va fi acordat votul final, legea va intra in faza de mediere intrucat varianta Senatului difera de cea adoptata de Camera Deputatilor.

Legea privatizarii fostelor IAS-uri a starnit de-a lungul timpului dezbateri furtunoase in Parlament si a provocat un conflict deshis intre fostul ministru al Agriculturii Ioan Muresan si fostul senator PD, astazi trecut la PDSR, Trita Fanita.

Acesta din urma si-a promovat in Parlament propriu proiect de lege privind privatizarea fostelor IAS-uri, dar a fost respins in legislatura trecuta de Camera Deputatilor si cu doua saptami in urma de plenul Senatului.

Fanita l-a acuzat pe Muresan ca efectueaza privatizari frauduloase in beneficiu propriu si a cerut efectuarea unei anchete parlamentare pe marginea acestui subiect.

Comisia si-a prezentat raportul la sfarsitul anului trecut iar in document sunt exemplificate mai multe cazuri de privatizari asupra carora planeaza suspiciuni. Senatul a aprobat ca respectiva comisie sa-si continue activitatea si in aceasta legislatura. Potrivit intentiilor presedintelui Comisiei de agricultura din Senat Victor Apostolache, comisia ar trebui sa se ocupe si de privatizarile care vor fi efectate in baza legii votate ieri.

Pus in fata discutiilor interminabile din Parlament, pe marginea acestei legi, Guvernul Isarescu a emis in 1999 o ordonanta de urgenta discutata anul trecut de Camera Deputatilor. Senatorii au adus insa importante modificari textului, potrivit intentiilor actualului Guvern.

Astfel ca, pana a fi promulgata, va mai trece ceva timp intrucat legea trebuie sa fie supusa unei medieri intre Camera si Senat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO