Prima pagina

Proteste violente la Mittal Steel Galati

21.03.2007, 16:32 15

Aproximativ 4.000 de muncitori ai Mittal Steel Galati, membri ai Sindicatului Solidaritatea, au declansat, in aceasta dimineata, o greva de avertisment, fara intreruperea activitatii.
Administratia combinatului s-a adresat insa instantei, care a declarat ilegala greva. Greva de luni nu a fost sustinuta si de celelalte sindicate de pe platforma sindicala, ce reprezinta restul de 10.000 de angajati, liderii preferand sa aleaga calea medierii conflictului de munca.
Dupa amiaza, circa o mie de angajati s-au adunat la mitingul organizat in fata principalei intrari in combinat, o parte dintre protestatari fortand intrarea in unitate pentru a ajunge la birourile administrative.

Fortele de ordine au reusit initial sa ii scoata din cladire pe cei care reusisera sa intre, insa ulterior aproximativ 100 de protestatari au fortat din nou, in jurul orei 15,40, intrarea in cladirea de birouri a combinatului, reusind sa patrunda si sa ajunga chiar pana la primul etaj, in fata Salii de consiliu, unde au cerut demisia directorilor.

Ulterior, circa 20 de protestatari au intrat cu forta in biroul unuia dintre directori, dupa ce au spart usa si cateva geamuri din incinta salii de consiliu, incercand sa discute cu acesta si cu un alt reprezentant al administratiei.

Din cele 99 de articole din Contractul Colectiv de Munca discutate in timpul negocierilor dintre sindicate si patronat, 9 au ramas nesolutionate si dupa concilierea facuta de specialistii Directiei de Munca Galati. Articolele nesolutionate se refera la prime, sporuri, modul de calcul la indemnizatiei de concediu sau platile compensatorii pentru cei cre ar putea fi dati afara. Propunerea Sindicatului Solidaritatea de majorare salariala este de 35%, patronatul oferind doar o majorare de 7% a fondului salarial. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels