Prima pagina

Ratele mari, "vinovate" de scaderea pretului la locuinte

02.09.2008, 20:02 22

Nivelul ridicat al ratelor, estimat la valori cuprinse intre 8 si 12 euro/metrul patrat lunar, de catre reprezentantii companiei de consultanta imobiliara REAS, reprezinta unul dintre factorii care au provocat anul acesta primul declin al preturilor apartamentelor din Bucuresti, dar si din alte orase din tara.
"Povara medie lunara a datoriei pentru locuinte poate fi evaluata la un nivel aproximativ de 8 - 12 euro pe metru patrat de apartament cumparat. Datoria atat de mare in raport cu venitul oficial mediu si faptul ca in prezent piata din Bucuresti se confrunta cu o incetinire clara a cererii de investitii straine au determinat un declin semnificativ in ratele de absorbtie a pietei de locuinte", potrivit REAS.
Potrivit aceleiasi surse, cel mai mare numar de proiecte din Capitala au preturi cuprinse intre 1.200 si 1.800 de euro pe metrul patrat, in timp ce preturile apartamentelor din segmentul de lux incep de la aproximativ 2.000 de euro pe metrul patrat.
Pe fondul crizei financiare si imobiliare inregistrate la nivel global, numarul tranzactiilor cu apartamente a scazut la nivel national, ceea ce a dus la prima reducere a preturilor la apartamente vechi, precum si la stagnarea preturilor pentru cele noi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO