Prima pagina

Romanii au imprumutat de la banci 20 miliarde de euro

24.01.2008, 15:04 18

Creditele contractate de populatie de la banci au ajuns in decembrie trecut la 71,5 miliarde de lei (echivalentul a 19,8 miliarde de euro).

Numai in 2007 creditul pentru populatie a urcat cu 82%, continuand astfel o serie de cre[teri explozive de mai multi ani.

Dinamica sustinuta a creditului pentru populatie de anul trecut a fost alimentata in principal de relaxarea conditiilor de finantare. Incepand din mai, BNR a aprobat pentru banci norme de creditare care permit un grad de indatorare pentru clienti de pana la 70% (ponderea ratei lunare in venituri), in timp ce la imprumuturile ipotecare s-a renuntat la avans.

In 2007 populatia a preferat creditele in valuta, care au urcat pana la 10,5 miliarde de euro (echivalentul a 37,9 miliarde de lei). Astfel, populatia a ajuns in premiera sa aiba datorii mai mari in valuta decat in lei, imprumuturile in moneda locala totalizand in decembrie 33,5 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO