Prima pagina

Socialistul Bertrand Delanoe are mari sanse sa devina primar al Parisului

13.03.2001, 00:00 18



Partidul Socialist francez se indreapta spre o victorie istorica la Paris, in urma alegerilor locale de duminica. Primele rezultate partiale sugereaza ca politicianul de stanga Bertrand Delanoe, un homosexual declarat, are toate sansele sa devina primul primar socialist al capitalei franceze din ultimii 130 de ani, relateaza CNN.

Delanoe este creditat cu 34% din voturi, cu noua procente mai mult decat principalul sau rival, Philippe Seguin, candidat din partea Adunarii pentru Republica (RPR), partidul presedintelui Jacques Chirac.

Un al doilea tur de scrutin va avea loc duminica viitoare, dar Delanoe a inceput sa-si sarbatoreasca victoria inca de duminica noapte. "Incepand de astazi, parizienii au ales sa dea o sansa reinnoirii democratice si schimbarii profunde a conducerii acestui oras", a spus candidatul socialist.

Desi temele locale au dominat alegerile municipale, organizate o data la sase ani, rezultatele de la Paris sunt considerate un important indicator inaintea scrutinului prezidential de anul viitor, in care rivali vor fi Chirac si actualul premier, Lionel Jospin.

In turul doi, patru candidati vor lupta pentru postul de primar al Parisului, socialistii anuntand deja o alianta cu Partidul Verzilor, al carui candidat, Yves Contassot, i-a promis sprijinul lui Delanoe. De partea dreptei, situatia este mai dificila, Seguin respingand orice alianta cu actualul primar, Jean Tiberi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels