Prima pagina

Statul turc a decapitat afacerile familiei Uzan

16.02.2004, 00:00 22





Autoritatile pietelor financiare au confiscat sambata peste 200 de companii apartinand celei mai bogate familii din Turcia, Uzan, incercand sa recupereze creante in valoare de aproape 6 miliarde de dolari.



Agentia nationala de presa Anatolia a precizat ca numarul de companii confiscate se ridica la 219. Printre acestea se numara si Telsim, al doilea operator de telefonie mobila din Turcia.



"Operatiunea initiata astazi impotriva companiilor detinute de familia Uzan si a managerilor este in conformitate cu legea bancara turca si are ca scop recuperarea banilor publici", au declarat oficialii Fondului de Garantare a Economiilor si Depozitelor (FGED) intr-un comunicat. Familia Uzan datoreaza statului 7.500 mii de miliarde de lire turcesti (5,7 miliarde de dolari).



Decizia autoritatilor are insa si un rol preventiv, impiedicand familia Uzan sa mai sustraga si alte fonduri ale companiilor, scrie The Washington Post.



Astazi, Fondul de Garantare a Economiilor si Depozitelor va cere autoritatilor sa declare falimentare o parte din companiile familiei Uzan, pentru a grabi procesul recuperarii creantelor.



Purtatorul de cuvant al guvernului Turciei, Cemil Cicek, a afirmat ca fabricile si companiile isi vor desfasura in continuare activitatea, "insa va trebui sa ia legatura cu FGED si sa prezinte un plan de rambursare a sumelor datorate".



Fondul de Garantare a Economiilor si Depozitelor a impartit companiile confiscate in patru categorii, in functie de sectorul de activitate: media, telecomunicatii, ciment si financiar, si a numit administratori care sa conduca fiecare grup de companii.



Autoritatea turca de monitorizare a sectorului bancar a inceput sa ia masuri impotriva membrilor familiei Uzan in vara anului trecut, cand au pus sub sechestru una din bancie controlate de acestia, Imar Bank, deoarece reprezenta o amenintare pentru stabilitatea financiara a Turciei. Membrii familiei Uzan sunt banuiti de o frauda de 6 miliarde de dolari, autoritatile acuzand cunoscutii oameni de afaceri ca au sustras acesti bani din depozitele bancii.



Familia Uzan a acuzat la randul sau guvernul ca incearca sa le distruga afacerile din motive de ordin politic. Purtatorul de cuvant al familiei Uzan a declarat ca problemele Imar Bank au fost cauzate de catre autoritati, care au pus sub sechestru doua companii din domeniul energetic, importanti clienti ai bancii.



Cem Uzan, care nu a fost implicat in ancheta privind frauda de la Imar Bank, este liderul partidului de opozitie Genc (al tineretului). Partidul a emis o declaratie in care sustine ca masura luata de autoritati sambata este legata de alegerile locale care se vor desfasura in luna martie.



In ianuarie 2002, Motorola Credit Corp., divizie a celui de-al doilea producator de telefoane mobile din lume, si compania Nokia, liderul industriei mondiale de terminale, au dat in judecata familia Uzan, sperand sa recupereze aproximativ 3 miliarde de dolari de la Telsim. Cele doua companii au acuzat membrii familiei de frauda. anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels