Prima pagina

Topul celor mai importante evenimente de astazi

08.09.2008, 19:49 6

1. Inflatia va scadea la 6% in acest an. Riscurile de "aterizare dura" a economiei, in scadere. "La finele anului am putea avea surpriza de a vedea o scadere a inflatiei la 6%", a estimat guvernatorul BNR Mugur Isarescu intr-un interviu cu AFP, subliniind ca previziunea de 6,6% a fost facuta intr-un moment in care pretul barilului de petrol s-a situat in jurul valorii de 140 dolari.

Acesta a mai spus si ca Romania isi mentine dorinta de a adopta moneda unica europeana in 2014, cu conditia reducerii inflatiei si a deficitului de cont curent.

Riscul unei "aterizari dure" a economiei este limitat, iar avansul economic se va apropia in urmatorii ani de potentialul evaluat de banca centrala la circa 6% pe an, a mai declarat Isarescu intr-un interviu acordat agentiei Mediafax.

Riscul unei "aterizari dure"a economiei romanesti a fost redus de regimul valutar bazat pe curs flexibil, care a permis pietei sa corecteze supraaprecierea leului, majorarea dobanzii de politica monetara si masurile prudentiale adoptate de banca centrala cu privire la creditele pentru persoane fizice au limitat semnificativ riscul unei "aterizari dure" a economiei romanesti, chiar daca acesta inca este prezent.


2. SIF-urile continua sa uimeasca si incheie ziua pe o crestere de 6,76%. Societatile de investitii financiare (SIF) promit sa fie si in aceasta saptamana vedetele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), in prima zi de tranzactionare acestea reusind un avans de 6,76% si urcand pana la 34.292,64 puncte, pe o piata cu o lichiditate destul de scazuta, de doar 6,04 milioane euro (21,78 milioane lei).

Dintre SIF-uri, cele mai mari castiguri au fost inregistrate de SIF Oltenia (SIF5 +9,94%), SIF Moldova (SIF2 +7,59%) si SIF Banat Crisana (SIF1 +5,88%).


3. Deficit de 3,06 miliarde lei la bugetul consolidat al statul. La sfarsitul primelor sapte luni ale acestui an, deficitul bugetar a coborat la 0,64% din PIB, acesta plasandu-se la 3,06 miliarde de lei, fata de cele 5,19 miliarde lei inregistrate la sfarsitul primului semestru, conform datelor Ministerului Economiei si Finantelor.

Veniturile totale au urcat la 96,28 miliarde de lei, in timp ce cheltuielile au fost de 99,36 miliarde de lei.

Incasarile din TVA au insumat 24,31 miliarde lei (5,1% din PIB), iar accizele au adus la buget 7,66 miliarde lei (1,6% din PIB).

Bugetul a obtinut venituri de 10,37 miliarde lei (2,2% din PIB) din impozitele pe salarii si pe venit, in timp ce impozitul pe profit a contribuit cu 9,47 miliarde lei (2% din PIB).

Contributiile la asigurari au generat venituri de 27,48 miliarde de lei (5,8% din PIB), iar veniturile nefiscale s-au ridicat la 7,05 miliarde de lei (1,5% din PIB).

Cheltuielile s-au ridicat la 9,2% din PIB, transferurile totale totalizand 43,75 miliarde de lei. In acelasi timp, cheltuielile de capital s-au ridicat la 11,41 miliarde de lei (2,4% din PIB).


4. Broker Cluj spera sa rascumpere 5% din actiuni dupa scaderea valorii acestora sub valoarea nominala. Societatea de intermediere financiara Broker Cluj (BRK) intentioneaza sa rascumpere pana la 5% din actiunile proprii, la preturi cuprinse intre 0,3 lei si 0,553 lei.

Societatea este pregatita sa aloce intre 1,2 si 2,2 milioane de euro pentru acest program de rascumparare, care se va intinde pe o perioada de 18 luni. Sumele necesare vor fi alocate din contul de rezerve al societatii.

Consiliul de Administratie al Broker a convocat o adunare generala a actionarilor (AGA) pentru data 17 octombrie, in cadrul careia va fi dezbatut programul de rascumparare. Initiativa Broker vine dupa ce compania a pierdut peste 80% din valoare de la inceputul anului, inregistrand una dintre cele mai puternice caderi de pe Bursa. Titlurile Broker au inchis sedinta de luni la pretul de 0,318 lei, capitalizarea companiei fiind de 25,5 mil. euro.


5. Contul Curent BCR va avea pana la sfarsitul anului 500.000 de clienti. Contul Curent BCR, lansat la sfarsitul lui septembrie 2007, are pana in prezent peste un sfert de milion de clienti persoane fizice, obiectivul bancii pana la sfarsitul anului fiind un portofoliu al produsului de 500.000 de clienti.

"Ne asteptam ca pana la sfarsitul anului sa ne apropiem de jumatate de milion de clienti la acest produs, iar obiectivul pentru 2009 este de 400.000 de clienti" a declarat Sorin Mititelu, directorul executiv al Directiei Dezvoltare Afaceri si Produse Retail din cadrul BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels