Prima pagina

Trupele americane, implicate in luptele din Macedonia

08.03.2001, 00:00 14



Soldatii americani au ranit ieri doi rebeli albanezi in Kosovo, in timpul unor confruntari in apropierea granitei provinciei cu Macedonia, zona unde in ultimele saptamani s-au inregistrat numeroase ciocniri armate.

Incidentul a avut loc nu departe de satul macedonean Tanusevci, revendicat de separatistii albanezi, cand un grup de persoane inarmate a incercat sa patrunda in localitate, relateaza BBC. Surse macedonene afirma ca rebelii incercau sa-si intareasca pozitiile din Tanusevci.

Potrivit analistilor, implicare trupelor KFOR in aceste ciocniri este un eveniment grav, el putand duce la atragerea fortei internationale din Kosovo in luptele dintre albanezi si armata macedoneana.

Incidentul de ieri a venit la doar cateva ore dupa ce NATO a anuntat ca ar putea cere armatei iugoslave sa ajute fortele de politie din zona demilitarizata din jurul provinciei Kosovo, pentru a evita noi atacuri asupra Macedoniei.

Secretarul general al Aliantei, George Robertson, a declarat ca spera ca o decizie in acest sens sa fie luata in cursul acestei saptamani. Zona demilitarizata, lata de cativa kilometri, inconjoara granita provinciei Kosovo cu Serbia, Muntenegru si Macedonia.

Trupele americane implicate in ciocnirile de ieri efectuau o patrula de rutina in momentul in care au fost amenintate de persoane inarmate si au deschis focul impotriva acestora.

O parte dintre persoanele inarmate au fugit peste granita in Macedonia, dar ceilalti au fost retinuti, printre ei aflandu-se si unul dintre raniti.

Surse din randul rebelilor albanezi au declarat ca daca oricare dintre persoanele arestate vor fi extradate in Macedonia, trupele americane din cadrul KFOR vor fi considerate tinte legitime de catre luptatorii separatisti.

Guvernul macedonean, care a cerut deja sporirea prezentei NATO in regiune, a amenintat marti ca va trece la masuri radicale cu sau fara ajutor international pentru a evita pierderea de teritorii in favoarea rebelilor.

"Pot sa va asigur ca nici un centimentru din teritoriul macedonean nu va fi lasat in mainile extremistilor. Dispunem de forta suficiente pentru a lupta impotriva teroristilor, dar orice ajutor din partea comunitatii internationale este binevenit", a declarat presedintele fostei republici iugoslave, Boris Traikovski.

Apelul sau a fost sprijinit de Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, a carei presedintie este detinuta de Romania, ambasadorul Liviu Bota declarand ca violentele "nu fac decat sa complice si sa deterioreze fragilul echilibru in zona, iar in absenta unor actiuni corespunzatoare, exista riscul destabilizarii intregii regiuni".

Secretarul american de stat, Colin Powell, a cerut atat etnicilor albanezi, cat si partii macedonene sa arate retinere, pentru ca "violenta nu reprezinta o solutie pentru nici o problema si Macedonia ar trebui sa poata trai in pace, fara a fi atacata".

NATO a anuntat ca va trimite mai multi membri ai fortei de mentinere a pacii in zona de granita si si-a intensificat patrulele pentru a prevenit folosirea de catre separatisti a provinciei Kosovo drept baza de lansare a atacurilor asupra Macedoniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels