Prima pagina

Ultima scrisoare de dragoste pentru Sidex

19.07.2001, 00:00 18



Compania franceza Usinor, cel mai mare producator de otel din Europa, a.adoptat una din cele transante pozitii ale unei firme straine fata de privatizarea unei companii din Romania , cerand lansarea unui nou proces de privatizare in cazul Sidex.

In opinia francezilor varianta unei companii europene la Sidex este mult mai buna si pentru " viitorul Romaniei".

Vineri este programata semnarea contractului de privatizare intre autoritatile romane cu firma indiano-britanica LNM-Ispat, singurul ofertant pentru Sidex.

Compania Usinor s-a declarat rezervata in ceea ce priveste vanzarea combinatului de la Galati catre Ispat, insitand pe faptul ca este o companie europeana

'"Usinor sugereaza lansarea unui nou proces de privatizare bazat pe conditiile acceptate , conform celor declarate in presa in timpul prezentei negocieri. Cu privire la viitorul companiei Sidex, cat si cel al Romanei, Usinor isi pastreza convingerea ca un nou proces de privatizare ce ar lega Sidex de o companie siderurgica europeana ar fi varianta optima ", a afirmat Usinor.

Compania franceza spune ca va incerca sa convinga Guvernul Romaniei " sa urmeze aceasta cale" .

Oficialii grupului Ispat nu au dorit sa comenteze afirmatiile Usinor . Principalii oficiali romani sunt in Israel si nu au putut fi contactati pentru a comenta afirmatiile companiei franceze.

Zvonurile vehiculate in ultimul timp in piata spun ca pachetul detinut de Autoritatea pentru Privatizare - APAPS, va fi vandut cu 50 de milioane de dolari, Ispat urmand sa aloce 100 de milioane de dolari pentru capitalul de lucru si sa investeasca direct 350 de milioane de dolari. O buna parte din datoriile Sidex urmeaza a fi sterse sau resalonate.

In primavara Usinor , alaturi de firma germana Sazgitter si cea turceasca Erdemir au anunsat ca vor sa participe la privatizarea Sidex. Oferta consortiului se referea la preluarea managementului combinatului urmand sa se decida in doi ani in privinta cumpararii lui.

Totusi consortiul nu a venit la licitatia de privatizare si nici nu a depus garantia de participare in valoare de 47 de milioane de dolari.

Intre timp, politicienii romani, cu afaceri la Sidex, care nu au sustinut grupul Ispat si-au schimbat parerile.

"Guvernul trebuie sa continue privatizarea Sidex cu grupul ISPAT, daca contractul va fi incheiat in conditii avantajoase pentru partea romana si daca nu exista alt ofertant", considera senatorul PNL de Galati Paul Pacuraru.

In urma cu o luna Pacuraru ceruse sistarea imediata a negocierilor cu concernul indian.

"Din pacate nu exista garantia ca Romania a gasit cel mai bun partener, dar, daca e singurul partener, negocierile trebuie sa continue", a afirmat Pacuraru, adaugand ca singura solutie pentru rezolvarea situatiei combinatului galatean este privatizarea lui.

Pacuraru a precizat ca si-a schimbat pozitia fata de negocierile cu ISPAT dupa ce a vazut ca nu exista alt ofertant.

Intrebat daca schimbarea atitudinii sale fata de procesul de privatizare are vreo legatura cu acuzatiile care i s-au adus in privinta faptul ca ar avea o firma care "capuseaza" Sidex, Pacuraru a afirmat ca aceste lucruri sunt "prostii" si ca societatea la care este actionar se afla "cam pe locul 100" in topul firmelor din Galati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels