Prima pagina

Un avion american a bombardat proprii soldati

14.03.2001, 00:00 16



aase persoane, dintre care cinci militari americani si un observator noe-zeelandez, au fost ucise si alte 10 au fost ranite luni, dupa ce un avion F/A-18 al marinei militare a SUA a lansat din greseala o bomba asupra personalului militar prezent la o baza de antrenamente din Kuweit.

Victimele asistau la un exercitiu americano-kuweitian pe poligonul de bombardament Udairi, din nord-vestul statului arab, la circa 50 km de granita cu Irakul, relateaza CNN.

Accidentul s-a produs in jurul orei locale 19.30, cand avionul F/A-18 Hornet de pe portavionul USS Harry S. Truman a lansat o bomba cu greutatea de 225 kg in timpul unui exercitiu.

Armata americana a anuntat ca avionul care a lansat bomba participa la "exercitii de rutina de sprijin aerian pentru infanterie".

Aflat la inceputul unei vizite in Florida, presedintele american George W. Bush a cerut pastrarea unui moment de reculegere pentru victimele accidentului.

"Astazi imi dau din nou seama de pericolele serviciului militar, dupa ce am pierdut mai multi oameni intr-un accident in timpul unui exercitiu", a spus Bush.

Guvernul neo-zeelandez a anuntat ca doreste explicatii complete din partea Washingtonului. "Este vorba despre o bomba care a fost pur si simplu aruncata peste observatori.

Acest lucru nu ar fi trebuit sa se intample si cu totii avem nevoie sa stim cu exactitate dece s-a produs accidentul", a declarat ministrul apararii din Noua Zeelanda, Mark Burton.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels