Prima pagina

Update: Bancherii despre starea actuala a economiei

04.06.2008, 12:20 15

Isarescu despre PIB: "Nu fortezi un motor care nu poate duce mai mult, obtii mai mult fum"

Cresterea economica a Romaniei ar putea depasi estimarile, in 2008, insa trebuie sa se bazeze pe imbunatatirea productivitatii si sa nu majoreze deficitul de cont curent, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, dand ca exemplu un motor fortat excesiv, care nu mareste viteza ci scoate doar fum.

"Daca vrei viteza mai mare, nu fortezi un motor care nu poate duce mai mult, pentru ca obtii mai mult fum (...) Sunt semne ca exista ?riscul? sa avem o crestere economica mai mare decat cea prognozata la sfarsitul anului, dar aceasta crestere ar trebui sa se bazeze pe cresterea productivitatii si sa nu provoace majorarea deficitului de cont curent", a afirmat Isarescu la un seminar pe teme economice.

Isarescu: Trebuie sa trecem la o crestere bazata pe productivitate

"Trebuie sa trecem de la o crestere economica bazata pe cerere la una bazata pe productivitate", afirma Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, in cadrul Forumului Financiar Sud Est European.

Eugen Dijmarescu, BNR: Cresterea economica din T1 seamana a supraincalzire

Cresterea economiei cu 8,3% in primul trimestru este considerata ca un semnal al supraincalzirii economiei de catre Eugen Dijmarescu, viceguvernator al BNR.

"O privesc putin semanand a supraincalzire, peste PIB potential. Sper insa ca in spatele ei stau nu doar constructiile si industria auto, ci si investitii care permit castiguri de competitivitate", a spus Dijmarescu la Forumul Financiar Central si Sed-Est European. Pe de alta parte, Dijmarescu a subliniat ca ultimele date publicate de Statistica arata o crestere cu 24% a salariilor in aprilie, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut. Viceguvernatorul BNR catalogheaza aceasta crestere ca "un atac direct asupra competitivitatii".

Isarescu, BNR: Nu avem efecte directe ale crizei externe

"Nu avem efecte directe ale crizei externe", continua sa sustina guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. El spune ca efectele sunt resimtite doar indirect, prin perceptia investitorilor. "Efectul indirect este ca incetineste creditarea, dar deocamdata acesta este un lucru bun", afirma seful BNR.

"Pana in acest moment, sunt tentat sa spun ca impactul crizei financiare internationale a fost unul pozitiv, pentru ca pe termen lung se poate diminua expansiunea creditului", a spus Isarescu.

El a adaugat ca in cazul in care criza persista, riscul ar fi sa se tempereze prea mult cresterea economica, dar datele actuale nu indica o incetinire a avansului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO