Prima pagina

Violenta revine pe strazile din Belfast

22.06.2001, 00:00 14



Sute de militanti loialisti si republicani din Irlanda de Nord au fost implicati, miercuri seara, in confruntari violente cu fortele de ordine in nordul Belfastului, in urma carora 39 de politisti au fost raniti.

Adjunctul comandantului politiei din Ulster (Royal Ulster Constabulary - RUC), Alan McQuillan, a precizat ca cinci dintre raniti au ramas internati in spital.

Politia a ripostat in fata tirului de sticle incendiare si pietre ale manifestantilor tragand asupra acestora cu un nou tip de gloante de cauciuc introduse recent in dotarea RUC, relateaza BBC.

Violentele au urmat dupa doua zile de tensiune in cartierul Ardoyne intre republicanii catolici, care doresc unirea Ulsterului cu Irlanda, si loialistii protestanti, care lupta pentru ramanerea provinciei sub administratie britanica. Potrivit politiei, demonstrantii au aruncat peste 100 de sticle incendiare in timpul violentelor.

"Este una din zonele cele mai dificile din Belfast, unde membrii celor doua comunitati traiesc foarte aprape unii de altii. Aseara ne-am confruntat cu violente inter-religioase in care fortele de ordine au fost prinse la mijloc, in timp ce incercau sa-i desparta pe membrii celor doua comunitati", a declarat McQuillan.

Principalele confruntari au avut loc in zona scolii catolice Holy Cross, unde marti loialistii au aruncat cu pietre in elevii din curte si i-au impiedicat pe parinti sa-i ia acasa. In momentul in care politia a sosit la fata locului pentru oprirea tulburarilor, membrii fortelor de ordine au fost atacati.

Incidentele au continuat miercuri, cand loialistii au fost acuzati de aruncarea unei bombe artizanale catre casa unei familii catolice. Explozia nu a facut victime, dar violentele au continuat, un autobuz scolar fiind atacat cu pietre de manifestanti.

McQuillan a precizat ca tensiunile din zona au fost agravate de un mars religios ce a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, in urma careia ambele parti s-au acuzat reciproc de atacuri violente.

Incidentele au loc intr-un nou moment delicat pentru procesul de pace din Irlanda de Nord, o noua runda de negocieri pentru deblocarea acordului de pace din 1998 incepand saptamana aceasta la Londra.

Premierul guvernului din Ulster, liderul unionist David Trimble, a amenintat ca va demisionape 1 iulie daca Armata Republicana Irlandeza (IRA) nu incepe predarea armelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO