Prima pagina

Voronin inlatura ministrii antirusi din guvern

30.07.2001, 00:00 16



Presedintele comunist al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, si-a demonstrat dorinta de a realiza o apropiere fata de Moscova, semnand vineri decretele de demitere a doi ministri, intre care si cel de externe, reticenti la aceasta noua orientare a politicii Chisinaului.

Analistii locali se asteptau sa intervina aceste demiteri, pentru ca insusi presedintele anuntase vineri-dimineata ca intentioneaza sa-i inlocuiasca "pe cei care nu indeplinesc obiectivele fixate". Dar anuntarea numelor celor doi ministri cazuti in dizgratie, cel al afacerilor externe, Nicolae Cernomaz, si cel al energiei, Ion Lesanu, i-a luat, intrucatva, prin surprindere.

Oficial, motivul pentru care Cernomaz si Lesanu au fost demisi a fost acela ca "nu au justificat increderea" ce le-a fost acordata la investire. Sambata insa, in absenta oricaruia comentariu din partea lui Voronin, doua teze erau cel mai adesea evocate la Chisinau pentru a explica aceasta optiune: orientarea antirusa a celor doi ministri si lipsa lor de loialitate fata de presedintele comunist.

"Cernomaz nu era in relatii prea bune cu Voronin, care nu i-a iertat declaratiile antiruse facute in urma cu cateva saptamani", a apreciat politologul moldovean Oleg Serebrian. In plus, ministrul de Externe manifesta deschis "pozitii mai moderate decat ale lui Voronin in legatura cu Uniunea Europeana, pledand pentru integrarea in blocul continental", adauga analistul.

In ceea ce-l priveste pe Lesanu, "el ii considera pe rusi vinovati pentru conflictul din Transnistria", spune Serebrian. Ministrul demis a reprezentat Presedintia Republicii Moldova, in 1998 si 1999, la negocierile privind statutul aceastei regiuni populate majoritar de rusofoni, care si-a proclamat independenta in 1991 si a fost, in 1992, teatrul unor lupte soldate cu cateva sute de morti.

In plus, la Chisinau circulau zvonuri, sambata, potrivit carora Voronin i-ar putea demite, la inceputul saptamanii viitoare, pe alti patru ministri care nu sustin suficient politica sa de apropiere fata de Rusia. Printre ei s-ar putea afla ministrul comunist al invatamantului si cercetarii, Ilie Vancea, potrivit lui Serebrian.

Cele doua demiteri au marcat prima remaniere a guvernului moldovean, de la preluarea mandatului de presedinte de catre Voronin, la 4 aprilie, in urma succesului inregistrat de comunisti la alegerile legislative din 25 februarie. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO