Prima pagina

Voronin va discuta despre Transnistria la Bucuresti

26.04.2001, 00:00 17



Problema Transnistriei va fi discutata cu presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, la sfarsitul saptamanii, cand acesta se va afla in vizita la Bucuresti, a declarat ieri ministrul roman de Externe, Mircea Geoana.

aeful diplomatiei romane a precizat ca tine legatura cu ceilalti membri ai Troicii OSCE, ministrii de Externe ai Portugaliei si Austriei, pentru ca intentioneaza sa se implice mai mult in aceasta problema, atat ca presedinte in exercitiu al organizatiei, dar si avand in vedere relatia speciala a Romaniei cu Republica Moldova.

"Vom astepta sa vedem cum se vor finaliza discutiile dintre Vladimir Voronin si presedintele Ion Iliescu", a precizat Geoana.

Comisia rusa pentru reglementarea conflictului transnistrean, condusa de Evgheni Primakov, a prezentat marti participantilor la negocierile asupra Transnistriei un proiect de statut al fortelor de mentinere a pacii si securitatii in regiune, relateaza Mediafax.

Potrivit proiectului, OSCE ar putea solicita Rusiei si Ucrainei sa indeplineasca misiunea de mentinere a pacii, in baza unei cereri venite de la partile in conflict.

Planul operatiunilor si dislocarea fortei de mentinere a pacii este elaborat de Rusia si Ucraina in colaborare cu OSCE.

Printre atributiile fortelor de mentinere a pacii ar putea figura "asigurarea pazei si participarea la evacuarea munitiilor si armamentului rusesc stocat in regiune, precum si participarea la realizarea intelegerilor convenite in procesul de reglementare".

In timpul vizitei la Tiraspol de saptamana trecuta, Evgheni Primakov, a declarat ca este necesara o misiune in Transnistria cu participarea militara a Rusiei.

Problema republicii separatiste a fost unul din subiectele preferate ale lui Voronin de la alegerea sa in functia de presedinte al Republicii Moldova, liderul de la Chisinau anuntand ca este sprijinit in eforturile sale si de presedintele rus Vladimir Putin.

Voronin a avut pe 9 aprilie o intalnire cu liderul transnistrean Igor Smirnov, in cursul careia cele doua parti au convenit, printre altele, armonizarea legislatiei fiscale si vamale si au stabilit sa colaboreze pentru elaborarea unui nomenclator ce va stabili lista de acte recunoscute reciproc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels