Profesii

6 din 10 companii spun că au bugetat măriri salariale pentru acest an. Ana Călugăru, eJobs: Bugetele includ majorări salariale în medie cu 5%-10%

Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs

Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs

Autor: Cristina Bellu

22.03.2023, 09:43 243

Majorarea salariilor rămâne pe lista de priorităţi a angajatorilor şi în 2023, astfel că şase din zece companii spun că au bugetat măriri salariale pentru acest an, în condiţiile în care 73,7% au adoptat această măsură şi anul trecut, arată cel mai recent sondaj derulat de eJobs România.

„2022 a fost un an în care cea mai mare parte a angajaţilor au putut să îşi renegocieze salariile pentru că piaţa le-a creat contextul favorabil în acest sens. Pare că şi 2023 este în aceeaşi linie, iar bugetele pe care angajatorii le-au făcut includ majorări salariale în medie cu 5% - 10%. Este o marjă procentuală aplicată şi anul trecut, în cea mai mare parte a cazurilor”, spune Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

Un sfert dintre respondenţii sondajului spun că salariile nu vor creşte cu mai mult de 5% anul acesta, în timp de 37,5% au programate măriri între 5% şi 10% comparativ cu anul trecut. 20,8% anunţă majorări de 10% - 20%, iar 12,5% spun că vor fi ajustate cu inflaţia.

“Chiar dacă majoritatea angajatorilor nu au actualizat salariile cu inflaţia, au preferat să aloce măriri salariale la nivelul întregii companii, ştiind că acesta, este până la urmă, principalul criteriu care îi determină pe candidaţi să îşi schimbe jobul”, adaugă Ana Călugăru.

Companiile şi-au aliniat totuşi punctul de vedere al acordării acestor creşteri, respectiv 68,2% dintre angajatori spun că ele vor viza toţi angajaţii din companie. 18,2% declară că fiecare manager de departament va decide ce angajaţi vor primi salarii mărite, în funcţie de performanţa acestora. 9,1% au bugetate creşteri în special pentru angajaţii din poziţii entry level, iar 4,5% le vor direcţiona către specialiştii din companie, ca metodă de retenţie.

„21% dintre angajatorii care au luat parte la sondaj spun ferm că nu vor aplica o astfel de măsură în 2023, iar principalul motiv pe care îl invocă în acest sens este faptul că se tem de un posibil context economic nefavorabil, care ar putea afecta stabilitatea companiei. Un alt argument, menţionat de 12% dintre respondenţi, este legat de rezultatele financiare curente ale companiei, care nu pot susţine creşteri salariale în acest an”, explică Ana Călugăru.

Vânzările, resursele umane, producţia, telecomunicaţiile, IT-ul, bankingul şi agricultura sunt principalele domenii în care sunt stabilite creşteri salariale în lunile care urmează. Cele mai multe dintre companiile participante la sondaj sunt din Bucureşti (47,7%), următoarele judeţe, din punctul de vedere al reprezentativităţii, sunt Cluj, Mureş, Prahova, Braşov, Constanţa, Timiş, Bacău şi Suceava. Sondajul a fost realizat în luna februarie, pe un eşantion de 130 de companii angajatoare.