Profesii

Angajaţii români sunt mai taxaţi decât polonezii şi bulgarii, dar mai ieftini decât ungurii

Angajaţii români sunt mai taxaţi decât polonezii şi bulgarii, dar mai ieftini decât ungurii

Autor: Adelina Mihai

16.12.2011, 00:04 1506

La un salariu net de 1.000 de euro primit de un angajat, o companie din România plăteşte în total o sumă de 1.820 de euro aferentă salariului şi contribuţiilor plătite la stat, în timp ce în Ungaria costurile totale ale angajatorilor se ridică la peste 2.000 de euro, potrivit unui studiu realizat de firma de contabilitate şi consultanţă fiscală Accace România.

În România, peste 94.000 de români câştigau anul trecut salarii nete de peste 1.100 de euro net, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică în urma unei cercetări desfăşurate în octombrie 2010.

Costuri totale mai mici, aferente salariilor nete, le au angajatorii din Cehia (care plătesc în total 181% din valoarea salariului net), Slovacia (180%), Polonia (168%) sau Bulgaria (143%).

"Pentru compararea valorii taxelor datorate către stat în cazul contractelor individuale de muncă, în toate ţările analizate, s-a luat în calcul un salariu net de 1.000 de euro. Raportat la această valoare, Ungaria este ţara în care se plătesc cele mai mari contribuţii - pentru un angajat cu salariul net de o mie de euro, costurile totale suportate de angajator (care merg către stat şi către angajat) sunt de peste 2.000 de euro (207%)", se arată în studiul Accace.

Chiar dacă nu plăteşte cele mai mari contribuţii din regiune în ceea ce priveşte ponderea din salariul net oferit angajatului, România are cele mai multe contribuţii sociale din Europa Centrală şi de Est: sănătate, şomaj, impozit, fond de garantare, fond de accidente şi concedii de boală. Cele mai puţine contribuţii sociale ca număr - sunt plătite de angajatorii şi angajaţii din Slovacia, care plătesc pentru un salariu taxe doar pentru sănătate şi impozit. "Numărul de taxe poate fi însă un element important în funcţie de cât de birocratic este sistemul fiecărei ţări sau dacă în ţările în care se reţin mai multe contribuţii angajatul sau angajatorul are şi un beneficiu de pe urma acestora", se mai arată în studiu.

Contribuţiile sociale plătite în România reprezintă o povară pentru angajatori, aceştia susţinând în repetate rânduri că nivelul ridicat al acestora reprezintă un factor descurajator pentru crearea de noi locuri de muncă. La fiecare salariu net, un angajator plăteşte contribuţia la şomaj de 0,5%, contribuţia la pensie (CAS) de 20,8%, contribuţia la sănătate (CASS) de 5,2% , contribuţia pentru concedii medicale (FNUASS) de 0,85%, fondul de risc şi accidente (în funcţie de codul CAEN) şi fondul de garantare a creanţelor salariale (0,15- 0,85%).

Dintre cele şase ţări analizate în studiul Accace, România are cel mai echilibrat raport angajat-angajator la nivel de contribuţii. În toate ţările, contribuţiile sociale aferente companiei sunt cele mai ridicate, singura excepţie fiind Bulgaria, unde impozitul pe venit este mai ridicat. Bulgaria este singura tara dintre cele analizate în care totalul contribuţiilor reprezintă mai puţin de jumătate din netul stabilit ca punct de reper, ducând la un cost total estimat de 143%.

Cea mai ridicată contribuţie este cea de asigurări sociale plătită de angajatorii din Ungaria, care are şi cel mai ridicat nivel al impozitului pe venit. Printre cele şase ţări din centrul şi estul Europei, România se plasează lângă Cehia în ceea ce priveşte costurile totale determinate de contractele de muncă, deşi diferenţele privind tipul contribuţiilor reţinute şi aplicabilitatea lor sunt foarte mari.

"Pentru 2012, având în vedere că se duce o luptă continuă în vederea evitării unei noi crize, vom fi probabil martori ai unor serii de modificări în ceea ce priveşte taxarea contractelor individuale de muncă, ce este posibil să ducă la o creştere a unora dintre contribuţiile discutate", spun reprezentanţii Accace.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO