Profesii

Angajatorii japonezi si cei germani si-au facut planuri mari de angajare

10.04.2006, 00:00 17

Angajatorii japonezi si cei germani au raportat cele mai optimiste previziuni din ultimii ani in ceea ce priveste planurile de angajari pentru cel de-al doilea trimestru al anului, releva studiul "Global Manpower Employment Outlook Survey", realizat de compania de recrutare Manpower.

"Companiile din Germania spun ca vor incepe sa faca din nou recrutari, chiar daca intr-un ritm modest, iar in Japonia activitatea ar trebui sa fie chiar viguroasa, cu mult peste ceea ce se intampla in mod normal in aceasta perioada, care pentru ei reprezinta varful sezonului", a declarat Jeffrey A. Joerres, director executiv al Manpower.

Daca Japonia, India, Taiwan, Peru, Noua Zeelanda si Hong Kong sunt tarile in care perspectivele de recrutari sunt cele mai promitatoare, singurele previziuni negative au venit din Italia.

"In ciuda preturilor ridicate la combustibili si ale tuturor celorlalte provocari, piata globala a muncii pare sa se dezvolte in principal in Europa si in Asia, in timp ce pe continentul american angajarile constante par sa continue", a precizat Joerres.

In Europa, 10 din cele 12 tari cuprinse in studiu au raportat intentii de angajari cu mult peste cele din primul trimestru, in conditiile in care pentru doua treimi dintre acestea previziunile se situeaza cu mult peste aceeasi perioada a anului trecut.

Cele mai solide perspective europene vin din Spania, Norvegia, Suedia, Irlanda si Marea Britanie. Germanii, spaniolii, suedezii si olandezii au cele mai ridicate previziuni din ultimii ani. Potrivit lui Joerres, cele mai multe oferte de pe piata germana vin din finante, asigurari, real estate sau din sectorul de servicii de business.

In zona Asia Pacific, activitatea de recrutare va fi cea mai intensa in Japonia, India si Taiwan, la polul opus aflandu-se Singapore, Australia si China. Zonele de activitate care vor atrage cele mai multe slujbe in zona sunt finantele, asigurarile, real estate-ul, confectiile si serviciile.

In ceea ce priveste America de Nord si de Sud, nivelul de angajari pare sa ramana acelasi ca si anul trecut. Printre cele mai solide previziuni au fost cele ale angajatorilor peruani. In Canada, asteptarile se ridica la un nivel mai mare decat cel din primul trimestru sau din aceeasi perioada a anului trecut.

"Pietele muncii din America de Nord au fost incredibil de stabile in ultimii ani, iar piata mexicana se misca in tandem cu cea vecina din Nord. Exista un optimism notabil in randul angajatorilor din constructii, atat in Statele Unite, cat si in Mexic, zone unde candidatii ar trebui sa aiba parte de conditii favorabile", a mai spus Joarres.

Studiul a acoperit 24 de tari din toate regiunile planetei si a fost realizat prin intervievarea a peste 47.000 de angajatori publici si privati.

liviu.alexandrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO