Profesii

BestJobs: Oferta de joburi a explodat în prima jumătate din 2022. Salariile au crescut şi cu 14% în domeniile cu deficit mare de personal

BestJobs: Oferta de joburi a explodat în prima jumătate...

Autor: Andreea Tobias

14.07.2022, 10:21 75

Oferta de joburi a explodat în prima jumătate din 2022, cu salarii şi cu 14% mai mari în domeniile cu cel mai mare deficit de personal. 1 anunţ de recrutare din 5 include salariul, stabilind o nouă tendinţă pentru acest an.

Anul 2022 a adus schimbări pozitive pe piaţa muncii. În primele şase luni, volumul joburilor publicate pe BestJobs s-a triplat faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020 şi a crescut cu 50% faţă de 2021, ajungând astfel la 230.000 de oportunităţi pentru cei 1,1 milioane de candidaţi.

Ridicarea restricţiilor a impulsionat nevoia angajatorilor de a-şi mări echipele, iar creşterea inflaţiei a influenţat şi mărirea salariilor.

În plus, pornind de la noua directivă europeană cu privire la respectarea dreptului la un salariu egal în toate statele membre UE, transparentizarea salariilor în anunţurile de angajare se conturează ca o nouă tendinţă, potrivit raportului BestJobs pentru prima jumătate a anului.

„În perioada ianuarie - iunie 2022, 21% dintre joburile active au publicat deja salariul şi preconizăm că acest procent va creşte, în linie cu tendinţa care se creează. În contextul inflaţiei crescute şi al incertitudinii economice globale, candidaţii prioritizează siguranţa financiară adusă de un job şi preferă oportunităţile care afişează salariul. Mai bine de un sfert dintre aplicări sunt la joburile cu salariul la vedere, iar 87% dintre candidaţi au spus într-un sondaj că vor să ştie salariul din anunţul de angajare”, spune Ana Vişian, Marketing Manager al companiei.

Cele mai mari creşteri salariale faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut au fost înregistrate în Medicină (cu 14%), pe fondul creşterii numărului de oferte de angajare cu relocare în străinătate, în HoReCa şi Turism (cu 10%), pentru a atrage personal după instabilitatea generată de pandemie, şi în Construcţii şi Instalaţii (cu aproape 10%). La polul opus, joburile în Management sunt şi cu 7,6% mai prost plătite, în Marketing, cu 3,3%, iar în Financiar/Contabilitate, cu 2,8%.

Faţă de prima jumătate a anului 2021, numărul ofertelor de joburi a crescut cel mai mult în judeţele Bucureşti şi Ilfov (cu 63%), Mureş (cu 61%), Sibiu (cu 60%), Prahova (cu 60%), Arad (59%) şi Timiş (58%).

Domeniile care au condus topul celor mai mari creşteri în ceea ce priveşte numărul de joburi sunt Construcţiile (cu 68%), Financiar/Contabilitate (cu 66%) şi IT (cu 63%). Nevoia de forţă de muncă specializată s-a simţit intens şi în Medicină (cu o creştere de 51%), Inginerie (cu 50%) şi Vânzări (cu 47%).

Cel mai mult se caută candidaţi white collar, 57% dintre joburi fiind adresate acestei categorii. Alte 22% dintre oferte vizează candidaţii blue collar, iar 21% pe cei gold collar.

Prima jumătate a acestui an a însumat 1,1 milioane de candidaţi pe platformă, cu 10% mai mulţi decât în 2021. Dintre aceştia, aproape jumătate au fost contactaţi pentru interviu.

În vederea obţinerii unui interviu, 21% dintre candidaţi spun că îşi actualizează periodic CV-ul, pentru a se asigura că acesta reflectă corect experienţa profesională, în timp ce 60% îşi aduc datele la zi doar când caută activ un loc nou de muncă.

Creşte activitatea în rândul tinerilor, care au înregistrat în acest semestru 16% dintre aplicări, comparativ cu 11% anul trecut. Cel mai activ segment de vârstă a fost cel de 35-44 de ani, cu 25% dintre aplicări, urmat de 25-34 de ani (cu 23%) şi 45-54 de ani (cu 22%). 14% dintre aplicări au fost efectuate de cei de peste 56 de ani.

Ridicarea restricţiilor din luna martie a readus în discuţie revenirea angajaţilor la birou, în timp ce 25% dintre candidaţi au spus în cadrul unui sondaj BestJobs că îşi caută un loc de muncă ce le oferă flexibilitate. După cei doi ani în care angajaţii au lucrat de oriunde, a fost nevoie de o soluţie care să acopere nevoile ambelor părţi. Astfel, a apărut modul de lucru hibrid, pe lângă cel remote, care a continuat să câştige teren.

Potrivit datelor din platformă, 14% din totalul aplicărilor sunt pentru joburi remote sau hibrid. Oferta de joburi care permit lucrul de oriunde (remote) a crescut cu 10% faţă de începutul anului, iar cele hibrid, cu 26%.

În perioada iulie-decembrie, joburile cu program hibrid, mix între birou şi munca de acasă, vor deveni cele mai „vânate” de către candidaţi. Aşteptările platformei pentru următoarea jumătate de an mai includ creşterea interesului din partea candidaţilor pentru joburi cu jumătate de normă, din dorinţa de suplimentare a veniturilor, mai multă transparenţă în ceea ce priveşte oferta salarială, noi instrumente introduse în procesul recrutare şi de asemenea o atenţie sporită acordată abilităţilor digitale, nu doar în segmentul de activitate IT. În plus, reputaţia locului de muncă va fi din ce în ce mai mult analizată de candidaţi şi va influenţa decizia de angajare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO