Profesii

Business Magazin. Cum a ajuns Louisa Urse, un manager în domeniul bancar, să investeasă pe burse: În martie 2020, când a început COVID-ul pieţele bursiere au scăzut puternic, dar eu am început să cumpăr

Louisa Urse, investitor: „Cred că educaţia financiară nu face parte din cultura noastră şi asta se vede în numărul de investitori. Sunt însă optimistă cĂ uşor-uşor se va schimba acest aspect, uitându-mă numai cum oraşul meu natal, Slobozia, deşi un oraş mic, începe să aducă din ce în ce mai mulţi investitori pe piaţă.”

Autor: Business Magazin

19.06.2022, 14:15 5064

Înainte să se familiarizeze cu universul investiţiilor, Louisa Urse nu avea aproape deloc economii. A ales să investească în primul rând din acest motiv, pentru „a pune ceva deoparte”. Încă de la început şi-a propus să nu retragă nimic din contul de tranzacţionare şi să reinvestească tot ce câştigă. Între timp, Obiectivul său pe termen lung a ajuns să fie Independenţa financiară.

Am început să investesc cu adevărat chiar în martie 2020, în timpul scăderilor bursiere de la începutul pandemiei. Aveam contul de tranzacţionare deschis de câteva luni şi urmăream deja câteva companii, aşa că am profitat de moment şi am achiziţionat acţiuni «reduse» cu 20%”, povesteşte Louisa Urse, manager în domeniul bancar în vârstă de 34 de ani. De origine din Slobozia, Louisa Urse a absolvit Facultatea de Contabilitate şi Informatică de Gestiune din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti şi masterul BANCAS al aceleiaşi universităţi din cadrul aceleiasi universităţi.

În 2021 a absolvit şi un program MBA, specializarea finanţe, al Universităţii Sheffield, iar de doi ani lucrează pe o funcţie de management într-o bancă din piaţa locală. În 2019, după un modul de analiză fundamentală din cadrul MBA-ului pe care l-a urmat, Louisa a luat contact pentru prima oară cu conceptul de Bursă. Avea însă noţiuni de contabilitate de bază din facultate care au ajutat-o să interpreteze mai uşor rezultatele financiare şi indicatorii financiari, despre care auzea atunci pentru prima dată. „Proiectul pe care l-am avut de pregătit pentru acel modul presupunea să analizez două companii şi să recomand investiţia într-una din ele. A fost proiectul meu preferat din tot MBA-ul. Mi-am dat seama atunci că vreau să continui să fac asta şi am început să mă uit mai în detaliu la companiile de pe Bursa locală”, continuă Louisa, adăugând că a deschis ulterior conturi de tranzacţionare la doi brokeri români. Procesul a fost diferit la fiecare dintre ei.

Primul a solicitat multe documente, scanate, însă ulterior a trebuit să le trimită şi în original. Pentru cel de-al doilea, a fost mai simplu, totul online, iar contul a fost activ în două-trei zile. Ea spune că platformele sunt uşor de folosit şi destul de intuitive în ambele cazuri, cu mici diferenţe. „Investiţia iniţială a fost chiar minimul necesar pentru deschiderea unui cont de tranzacţionare la vremea respectivă. Am început să adaug din ce în ce mai mult în portofoliu pe măsură ce vedeam rezultatele şi mai descopeream şi alte companii, iar acum mi-am format un obicei din a investi în fiecare lună, indiferent de suma pe care o am disponibilă”, explică Louisa Urse. Dacă momentul iniţial de intrare în piaţă i-a oferit preţuri mai accesibile pe fondul scăderilor determinate de pandemie, iar anul 2021 nu a venit cu mari surprize negative, nici declanşarea războiului din Ucraina şi perspectivele economice tot mai sumbre de la începutul acestui an nu o sperie şi nu i-au schimbat dramatic strategia, în ciuda unor diminuări ale randamentelor.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO