Profesii

Care este profilul angajatului cu salariul minim: bărbat cu vârsta între 35 şi 44 de ani angajat într-o firmă mică din Teleorman, Giurgiu sau Ialomiţa

Care este profilul angajatului cu salariul minim: bărbat...

Autor: Adelina Mihai

01.12.2016, 00:05 831
Peste 1,5 milioane de salariaţi din România, adică o treime din totalul angajaţilor din economie, au contracte de muncă încheiate la nivelul salariului minim de 1.250 de lei brut pe lună (adică 925 de lei net), arată un studiu realizat de Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale (INCSMPS) la solicitarea Ministerului Muncii. Cercetarea a avut scopul de a analiza şi evalua efectele economice şi sociale po­ten­ţiale ale creşterii salariului minim brut garantat în plată. 
 
În cadrul acestei cercetări s-a realizat şi profilul salariatului încadrat cu salariul minim, astfel că majoritatea celor care primesc salariul minim pe economie sunt bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 35 şi 44 de ani cu studii medii. Aceştia locuiesc în regiunea Sud Muntenia (judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman) sau în Bucureşti - Ilfov şi au contracte pe durată nedeterminată (97%).
 
„Ocupaţiile deţinute de salariaţii remuneraţi la nivelul salariului minim sunt: grupele 93 - Muncitori necalificaţi în industria extractivă, construcţii, industria prelucrătoare şi transporturi (18,6%), 53 - Personal de îngrijire (9,1%), 83 - Conducători de vehicule şi operatori la instalaţii şi utilaje mobile (7,9%) sunt cei mai numeroşi în total salariaţi remuneraţi la nivelul salariului minim“, se arată în document.
 
De asemenea, angajaţii plătiţi la nivelul minim au vechime în muncă de sub în 1 an, în firme de mici dimensiuni, de 10-49 salariaţi sau vechime cuprinsă între 1 şi 5 ani de muncă, în cadrul firmelor de dimensiuni medii.
 
Studiul mai arată că, din totalul salariaţilor retribuiţi la salariu minim, aproximativ 13% aparţin unei gospodării formate din doi adulţi, 12,8% sunt gospodării cu doi adulţi şi un copil, iar aproximativ 11% sunt gospodării cu trei adulţi.
 
În procente mai mici se regăsesc repartizaţi salariaţii retribuiţi la salariu minim în gospodăriile cu doi adulţi şi doi copii (8,9%), patru adulţi şi un copil (9,7%), respectiv în gospodăriile cu patru adulţi (10%). 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO