Profesii

Ce vor angajatii de la sefii lor: feedback, libertate, coaching si atentie

01.11.2009, 23:15 1276

Un procent de 62% din managerii romani sunt autoritari cuangajatii, ceea ce conduce la crearea unui climat de lucrudemotivant in com­panii, arata cel mai recent studiu realizat decompania de consultanta in management Hay Group, care a ana­lizatin ultimii patru ani comportamentele managerilor romani, in specialale celor din companii multinationale. Specialistii straini spuninsa ca managerii romani sunt creativi.
"Majoritatea managerilor romani au un stil de leadership de tipdirectiv, caracterizat de nevoia de a obtine rezultate pe termenscurt. Este un stil de conducere prin putere, autoritate, prin careangajatii sunt obligati sa faca anumite lucruri nu pentru ca vor sale faca, ci pentru ca li se ordona", sustine Harry Meintassis,general manager al Hay Group Romania. De altfel, studiul mai relevafaptul ca un procent de 44% din liderii companiilor de pe piatalocala creeaza un climat de lucru prin care isi demotiveazaangajatii.
"Cea mai sanatoasa combinatie de stiluri de leadership este oimbinare dintre cel vizionar, in care angajatii inteleg cum aratasuccesul, stiu ce trebuie sa faca pentru a avea performante, si aunevoie de feedback la performanta, cu stilul participativ (in careangajatii trebuie incurajati sa gaseasca noi idei) si coaching,care ofera o dezvoltare pe termen lung a individului", mai spuneMeintassis.
Stilul autoritar al managerilor ar putea sa afecteze noua generatiede lideri, care au acum varste cuprinse intre 22 si 27 de ani sicare nu vor reactiona la o atitudine de tip directiv. "Oameniitineri au pretentia sa li se ofere cele mai bune stimulente, ei vorsa fie provocati, sa petreci mult timp cu ei, ca sa-i antrenezi, sale dai feedback, sa le dai libertate, dar in acelasi timp sa fiiaproape de ei. Noua generatie de manageri e flamanda dupa atentie",mai spune Meintassis.
Paul Evans: Managerii romani sunt foartecreativi
Paul Evans, profesor de Organizational Behavior la INSEAD, Frantasi director al centrului de resurse umane si dezvoltareorganizationala al Shell, este de parere ca managerii romani suntfoarte creativi atunci cand vine vorba de posibilele solutii pecare le gasesc la problemele pe care le au.
"Managerii romani sunt foarte creativi si isi pun intrebari pe carefiecare trebuie sa si le puna in acest moment de criza. Se intreabacum sa faca din companie un loc atractiv pentru viitor, in carebusinessul sa poata creste si sa aiba mai mult succes", spuneEvans, care a sustinut un master class la care au participataproximativ 20 de manageri romani. Ce ar trebui sa faca acummanagerii romani: sa promita mai putin si sa faca mai mult.
"E foarte usor sa faci promisiuni, insa conteaza ceea ce livrezi,ceea ce executi. Asa ca managerii nu ar trebui sa faca promisiunimari, pentru ca trebuie sa fie realisti si sa se asigure ca mereuexecuta si livreaza ceea ce au promis", spune Evans. In opinia sa,conditiile economice actuale reprezinta o oportunitate pentrucompanii pentru a face recrutari. "Acum este un moment fantastic sarecrutezi pentru organizatie", spune Evans.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO