Profesii

Cele mai mari amenzi pentru munca la negru nu au depăşit 24.000 de euro în 2010

Autor: Adelina Mihai

29.12.2010, 15:05 56

În primele nouă luni ale acestui an, Inspecţia Muncii a datamenzi în valoare totală de 16,5 milioane de euro, iar cele maimari amenzi - în valoare de 100.000 de lei (23.800 de euro)fiecare- au fost aplicate firmelor care au angajat forţă de muncă lanegru.

"Cele mai mari amenzi aplicate de inspectorii de muncă s-auînregistrat în domeniul relaţiilor de muncă. În primele 9 luni aleanului 2010 au fost aplicate 11 amenzi cu valoarea maximă de100.000 de lei pentru fiecare amendă. Motivul pentru care au fostaplicate aceste amenzi a fost încălcarea prevederilor art.276alin.i lit e din Codul Muncii: primirea la muncă a persoanelor fărăîncheierea unui contract individual de muncă", au spusreprezentanţii Inspecţiei Muncii.

Potrivit Codului Muncii, munca la negru este sancţionată cuamenzi cuprinse între 3.000 şi 4.000 de lei (715 - 950 euro) pentrufiecare persoană identificată, însă un angajator nu poate primi oamendă mai mare de 100.000 de lei (23.800 de euro), indiferent denumărul total de persoane identificate.

Una dintre companiile care a primit în acest an amenda maximăpentru folosirea muncii la negru a fost firma de securitate şi pazăCosepa, cu sediul în Bucureşti, care asigură serviciile de pazăpentru lucrările de la Autostrada Transilvania. Amenda de 100.000de lei, acordată de Inspectoratul Teritorial de Muncă din Cluj, afost motivată de faptul că firma nu a depus la ITM nicio dovadă aexistenţei contractelor de muncă pentru 50 de agenţi de pază de peautostradă.

Anul trecut, valoarea totală a amenzilor date de InspecţiaMuncii a fost de 21,7 mil. euro.

Preşedintele Traian Băsescu a folosit în mai multe discursuridin ultima perioadă cifra de 1,68 milioane de salariaţi caremuncesc la negru, citând o cercetare efectuată de InstitutulNaţional de Statistică (INS). Atât reprezentanţii INS, cât şi ceiai Inspecţiei Muncii au spus însă că munca la negru nu poate ficuantificată ca număr de angajaţi. De altfel, în cercetarea"Ancheta forţei de muncă în gospodării" (AMIGO), citată depreşedintele ţării, nu se specifică nicăieri informaţii desprenumărul de români care lucrează la negru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO