Profesii

Cine este Octavia Cutuş, executivul care administrează averi de 300 de milioane de euro

Cine este Octavia Cutuş, executivul care administrează...
09.08.2015, 00:00 4740

Octavia Cutuş a preluat conducerea diviziei ING Wealth Management în anul 2011. Anterior, ea a lucrat ca director de private banking la UniCredit Ţiriac Bank pentru aproximativ un an, după circa opt în care a fost la Raiffeisen Bank. Ea şi-a început cariera bancară la BRD în toamna lui 1998 ca dealer în trezorerie, iar în 2002 a plecat pe o poziţie similară la Raiffeisen. Ulterior s-a orientat spre zona de administrare de active personale, avansând în 2007 pe poziţia de head of wealth management, iar apoi ca director de vânzări în cadrul departamentului Private şi Affluent Banking al Raiffeisen Bank.

Românii cu averi de cel puţin jumătate de milion de euro administrate de divizia de wealth mana­gement a ING Bank au prins gustul inves­ti­ţiilor pe piaţa de ca­pital. Obli­ga­ţiu­nile, fondurile de in­vestiţii şi ac­ţiu­nile au atras aproa­pe 80% din activele acestora, de trei ori mai mult decât în urmă cu patru ani. Odată cu apetitul pentru risc au crescut şi aşteptările de randament, până la 15% pe an pentru clienţii curajoşi.

„Câteva zeci de clienţi au o valoare a portofoliului de peste 3 milioane de euro. Pentru cei mai sofisticaţi dintre aceştia, aceste averi sunt administrate sub forma portofoliilor discreţionare de către divizia ING Private Banking Luxemburg. Ponderea clienţilor cu porto­folii administrate discreţionar este de 7% în total active“, a spus Octavia Cutuş, şefa diviziei de wealth mana­ge­ment din cadrul ING Bank. 

Ea a preluat conducerea diviziei de wealth management a ING în 2011, după ce anterior a lucrat pentru divizia de private banking a UniCredit Ţiriac.

„De când am preluat poziţia de direc­tor în 2011, am observat o evoluţie sem­nificativă a apetitului investiţional al clienţilor. Dacă în 2011 ponderea de­po­zitelor bancare în totalul activelor ad­ministrate de divizia wealth mana­ge­ment era de 78%, în prezent aceasta a scăzut până la circa 27%. Mare parte din active sunt plasate acum în obli­gaţiuni, emise de state sau de companii, în fonduri de investiţii, acţiuni sau în produse structurate create de divizia din Luxemburg“, a explicat ea.

Divizia de administrare a averilor (wealth management) din cadrul ING Bank, prima bancă care a lansat public pe piaţa româ­nească o ofertă de private & personal banking în 2001, are în pre­zent 370 de clienţi cu o valoare medie a porto­foliului de 800.000 de euro. Totalul activelor gestio­nate se ridică astfel la circa 300 milioane de euro. Pragul de intrare este de 400.000 de euro, însă ală­turi de acest criteriu cantitativ este impor­tant ca clientul să aibă şi apetit pentru investiţii.

ING WM are în plan ca în acest an să ajungă la un număr de 400 de clienţi, iar „în viitorul apropiat vrem să oferim serviciile de administrare discreţionar ale divizei ING din Luxembourg şi persoanelor cu portofolii mai mici, de circa 100.000 de euro.“

Octavia Cutuş estimează la 4-5 miliarde de euro piaţa locală de private banking, pentru activele românilor bogaţi concurând BCR (liderul pieţei cu active de circa un miliard de euro), UniCredit, Banca Transilvania, OTP Bank.

„Piaţa de private banking este foarte tânără în România. Serviciile sunt în principal de tipul “execution only“, adică clientul decide în ce active investeşte. Va mai dura ceva timp până private banking-ul va deveni un serviciu de tip advisory, în care bancherul privat îi recomandă produsele de investiţii în funcţie de profilul de risc, orizontul investiţional şi situaţia lui financiară, sau de tip discreţionar, adică un manager de portofoliu are un mandat să îi administreze averea clientului.“

Stadiul de dezvoltare al pieţei locale de private banking este strâns legat de faptul că „ne aflăm la prima generaţie de oameni care dispun de o anumită avere, obţinută fie din vânzarea business-ul sau a unui activ. Colegii mei din grup, din ţări precum Olanda, Belgia, Luxemburg, gestioneaza un portofoliu de clienţi aflat la a doua sau chiar a treia generaţie“, a conchis directorul ING.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO