Profesii

Compania condusa de Steve Jobs, cea mai admirata din lume

Compania condusa de Steve Jobs, cea mai admirata din lume

Click pentru imaginea intreaga

07.04.2008, 00:29 20

In top zece "The World's Most Admired Companies" se afla opt companii din SUA (Apple, General Electric, Berkshire Hathaway, Procter & Gamble, FedEx, Johnson & Johnson, Target si Microsoft) una din Europa (BMW) si una din Asia (Toyota Motors).
In topul din 2008 figureaza noua companii care au fost incluse si in clasamentul 2007. Hay Group si Fortune au realizat si o lista cu cele mai admirate companii din Statele Unite ale Americii, iar pe primul loc in ierarhia americana se afla Apple, companie care se regaseste pe prima pozitie si in clasamentul celor mai admirate companii din lume.
In fiecare an, Hay Group elaboreaza studii suplimentare pentru identificarea practicilor de business care diferentiaza numele din lista inclusa in top de celelalte companii.
Pentru topurile din 2008, cercetarea firmei s-a axat pe felul in care companiile din clasament au reusit sa administreze propriile programe de recompensare a angajatilor si a ajuns la concluzia ca isi folosesc investitiile pentru recompense asemenea unor parghii pentru angajati, spre deosebire de celelalte companii.
"Din datele evidentiate de studiile anterioare rezulta ca marile companii care sunt prezente in aceste topuri platesc cu 5% mai putin decat celelalte companii pentru recrutarea de talente. Spre deosebire de restul companiilor, firmele din aceste clasamente nu recurg la angajarea de persoane talentate din afara propriei structuri. Companiile prezente in ierarhii se preocupa de formarea interna a oamenilor si de a gasi modalitati eficiente de retentie a angajatilor", spune Mel Stark, vicepresedintele Hay Group. El adauga ca un lucru la care exceleaza companiile din cele doua clasamente este recompensarea pe masura performantelor.
"Companiile din topuri aleg sa creasca salariile celor care merita cu adevarat acest lucru, mentinand in acelasi timp pragul salarial pentru cei care nu depasesc un anumit nivel de performanta. In timp, aceste lucruri se reflecta in remuneratiile performerilor, care ajung sa castige mult mai bine decat ceilalti angajati", subliniaza Stark. Alte diferente dintre companiile prezente pe listele celor mai admirate companii americane si ale celor mai admirate companii la nivel mondial si restul companiilor care nu se regasesc in clasamentele respective sunt ca 41% dintre respondenti au declarat ca managerii din prima linie a organizatiei sunt responsabili cu crearea unui climat pozitiv de lucru, cu 20% mai mult decat in cazul celorlalte companii. Totodata, 74% dintre companiile cele mai admirate au precizat ca angajatii din interior inteleg si apreciaza recompensele formate atat din componente tangibile, cat si intangibile, comparativ cu o rata de 61% in cazul companiilor similare.
"Spre deosebire de companiile care nu au intrat in cele doua liste, cele incluse in aceasta clasificare sunt mai bune in punerea in aplicare a unui numar de best practices in resurse umane si tind sa dea dovada de o intelegere culturala si de o recunoastere a valorii pe care o aduc in organizatie", spune Mark Royal, insight senior consultant al Hay Group.
Cercetarea operata de Hay Group a acoperit peste 160 de companii. Printre respondenti s-au aflat executivi din HR, dar si alti lideri din stafful unei organizatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels