Profesii

Cum sunt plătiţi cei care se luptă în front office cu Covidul: Salariile angajaţilor „din linia întâi“, creşteri cuprinse între 5 şi 11%

Cum sunt plătiţi cei care se luptă în front office cu...

Autor: Ramona Cornea

15.12.2020, 07:00 316

Salariile au crescut în pandemie, dar sunt angajatori care folosesc mai mult sisteme de bonusare decât majorări salariale.

Angajaţii din „linia întâi“ în pandemia de COVID-19, cei care nu pot lucra de acasă şi care riscă să se îmbolnăvească pentru că interacţionează zilnic cu numeroase persoane, au înregistrat creşteri salariale cuprinse între 5,6% şi 11,3% între septembrie 2019 şi septembrie 2020, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Curierii, casierii din super şi hipermarketuri, angajaţii din energie, din serviciile de salubritate, cei din zona de front-office a sistemului bancar sunt categoriile care au rămas cu joburi full-time în perioada pandemiei, care nu şi-au permis să lucreze „remote” şi care alături de medici, asistenţi şi profesori sunt în linia întâi în lupta cu pandemia.

Angajaţii din comerţ aveau în septembrie 2020 un salariu mediu net de circa 2.700 de lei, în creştere cu aproape 8% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, conform datelor de la INS. Cu toate astea, riscul la care se expun casierii şi ceilalţi angajaţi din comerţ a fost recunoscut de angajatori şi mari retaileri precum Mega Image şi Kaufland le-au acordat angajaţilor lor sporuri de risc în pandemie.  

Cea mai mare creştere salarială din rândul angajaţilor din linia întâi a fost cea a curierilor, de circa 11,3% de la septembrie 2019 la septembrie 2020. Cu toate acestea, curierii continuă să aibă printre cele mai mici salarii medii nete din economia locală, mai puţin de 2.400 de lei în septembrie 2020.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO