Profesii

Dezastru pe piaţa muncii. Unu din trei locuitori lucrează în agricultură sau este muncitor necalificat

Dezastru pe piaţa muncii. Unu din trei locuitori...

Autor: Adelina Mihai

03.06.2016, 00:07 2439

O treime din totalul populaţiei ocupate, adică 2,8 milioane dintr-un total de 8,6 milioane, lucrează în agricul­tură sau ca muncitori necalificaţi, arată datele privind structura pe grupe de ocupaţii a populaţiei din 2014.

Astfel, lucrătorii din agricultură ocupă cea mai mare pondere (23%, adică 2 milioane de persoane) în rândul populaţiei ocupate, urmaţi de cei din sectorul „alte categorii de ocupaţii“ (cu o pondere de 22%, adică 1,8 mil. persoane), dintre care peste 800.000 sunt muncitori necalificaţi.

„Oamenii care sunt ocupaţi în agricultură sunt în general oameni fără şcoală, majoritatea rămân cu opt clase, nu au nici măcar 10 clase sau liceul şi de aceea nu au şanse să facă altceva decât agricultură, care înseamnă, în mare parte, muncă necalificată“, a explicat Mirela Marinescu, Head of Executive Search în cadrul firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar APT.

În mod paradoxal, cu 2 milioane de persoane ocupate în acest domeniu, sectorul agriculturii are o contribuţie mai redusă la PIB decât sectorul IT&C, care a generat 6% din PIB în 2014 cu numai 100.000 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO