Profesii

Doar angajatii cu pozitii executive au actiuni in companiile romanesti

Doar angajatii cu pozitii executive au actiuni in companiile romanesti

Click pentru imaginea marita

09.06.2008, 12:37 73

Romania este pe penultimul loc intr-un clasament european alcatuit in functie de participarea angajatilor la capitalul companiilor, arata un studiu realizat de European Federation of Employee Share Ownership (EFESO).
Datele reflecta situatia in 2007. Ponderea scazuta a angajatilor romani care detin actiuni este explicata de autorii studiului si prin absenta companiilor foarte mari de pe piata, situatie intalnita in majoritatea tarilor recent intrate in Uniunea Europeana.
Ciprul si Malta sunt bine pozitionate in clasament in functie de participarea angajatilor la capital, probabil ca urmare a influentelor culturale si economice venite pe filiera britanica. Pe ultimul loc in clasament (29) se afla Slovacia, in timp ce Letonia ocupa pozitia 27, Bulgaria - 26, Cehia - 25, iar Lituania - 24.
In noile state membre, angajatii detin 1,6% din capitalul companiilor pentru care lucreaza, in timp ce media europeana este de 2,35%.
Angajatii romani detin aproximativ 0,2% din capitalul companiilor de pe piata, in timp ce in Franta salariatii au mult mai multa putere in firmele in care lucreaza, cu o participare la aproximativ 4% din capital. Pe ultimul loc din acest punct de vedere se claseaza angajatii din Slovacia, cu o participatie de 0,1% din capital.
Angajatii romani detin participatii la capital in 13% dintre companiile prezente pe piata locala, in timp ce in Marea Britanie ponderea firmelor in care salariatii au actiuni ajunge la 98%, in Ungaria - la 90%, iar in Franta - la 88%.
In ultimii doi ani, 13% dintre companiile prezente pe piata romaneasca au lansat planuri de actiuni pentru angajatii lor.
Mai mult decat atat, in proportie de 100%, romanii care detin actiuni in companii ocupa functii executive, spre deosebire de tari ca Franta, unde peste 80% dintre actiuni sunt in mana angajatilor care ocupa pozitii non-executive, sau Ungaria, unde ponderea executivilor si a non-executivilor in participarea la capital este aproximativ egala: 50-50.
In Romania, primul plan de actiuni pentru angajati a fost lansat in 2006, adica relativ tarziu, in timp ce in Ungaria aceasta strategie a fost implementata inca din 1997, iar in Marea Britanie, in 1995, mai arata studiul EFESO.
Participarea angajatilor la capital a avansat tot mai mult in ultimii ani in companiile europene. Potrivit estimarilor realizatorilor studiului, numarul angajatilor europeni care detin actiuni in cadrul companiilor in care lucreaza se va dubla in urmatorii 5 -10 ani, de la 8,2 milioane la 16 milioane. In prezent, 26,2% din totalul angajatilor europeni detin participatii in cadrul companiilor prezente in Europa, urmand ca ponderea acestora sa ajunga la 40-50% in urmatorul deceniu. In acelasi timp, capitalul detinut de angajati va creste de la 2,35% pana la 4 - 4,5%.
Analiza EFESO a fost realizata pe cele 29 de tari membre ale UE si a analizat 2.477 de mai grupuri si 31,5 milioane de angajati.


Cine da actiuni angajatilor romani

Accenture
Angajatii filialei locale a companiei americane de consultanta, solutii tehnologice si outsourcing Accenture pot achizitiona actiuni ale companiei la preturi preferentiale. Accenture este listata pe bursa din New York (NYSE).

Adobe
Fiecare angajat al gigantului mondial de software Adobe primeste la angajare un numar de actiuni si un numar de optiuni Adobe, companie listata la NASDAQ, care devin disponibile gradual, cate 25% pe an, in cadrul unui program de fidelizare care se intinde pe patru ani. Pe langa actiunile si optiunile primite la angajare, dupa perioada de evaluare (care incepe in noiembrie si dureaza patru luni), angajatii Adobe mai primesc optiuni si actiuni care sunt disponibile pe loc.

Coca-Cola HBC
Coca-Cola HBC Romania, imbuteliatorul produselor din portofoliul Coca-Cola pe piata locala, a demarat programul stock purchase, prin care fiecare angajat va putea cumpara actiuni la Coca-Cola Hellenic la jumatate de pret, in limita unui anumit procent din salariul sau.

Orkla
Producatorul din industria alimentara, Orkla Foods, a decis in toamna anului trecut sa ofere angajatilor sai, inclusiv celor din Romania, posibilitatea sa cumpere pana la 350 de actiuni Orkla de persoana, cu un discount de 20% fata de pretul de pe Bursa de la 31 octombrie 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO