Profesii

„Doar mediul privat mai poate reinventa şcolile profesionale din România“

Învăţământul românesc este aproape complet rup de piaţa muncii. Foto Polipol

Învăţământul românesc este aproape complet rup de piaţa muncii. Foto Polipol

Autor: Corina Mirea

10.11.2013, 21:09 809

Singura şansă prin care România mai poate scoate muncitori calificaţi din şcoli profesionale este ca aceste instituţii să fie repuse pe picioare prin investiţii în echipamente şi programe de pre­gă­tire a tinerilor de către companiile care au ne­vo­ie de meseriaşi – aceasta a fost una dintre concluziile unei întâlniri orga­ni­zate ieri de Camera de Comerţ şi Indus­trie Româno-Germană, la care au parti­cipat atât reprezentanţi ai mediului pri­vat din provincie, cât şi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei.

„O ţară fără meseriaşi nu există. Motiv pentru care, de anul trecut, am în­ce­put să regândim sistemul de învă­ţă­mânt profesional, în aşa fel încât să răs­pundă mai bine nevoilor agenţilor eco­no­mici şi tinerilor care vor să aibă o me­se­rie. Trebuie să scăpăm de men­ta­lita­tea potrivit căreia toată lumea tre­buie să aibă o diplomă de studii su­pe­rioa­re că altfel nu este luat în seamă în socie­ta­te. Avem nevoie de un sistem care să le ofere angajatorilor posibili­ta­tea de a-şi ale­ge cei mai buni elevi pentru a-i pre­gă­ti pentru o meserie“, spune Stelian Fedorca, consi­lier în cadrul Ministerului Educaţiei. El preci­zează că, încă de anul trecut, odată cu eli­berarea unui ordin prin care să se per­mită organizarea în­vă­ţă­mântului profesional dual, forţaţi de defi­citul de muncitori calificaţi, anga­jatorii din industrii precum cea auto, a
pro­ducţiei de mobilier sau din industria hotelieră, au început să inves­teas­că bani în crearea unor clase sau chiar şcoli pro­fe­sionale unde să pre­gă­teas­că elevi de li­ceu. Anul acesta, peste 1.800 de firme din Româ­nia au cerut auto­rităţilor să scoată la concurs mai mult de 20.000 de locuri  în clase sau şcoli profesionale pen­tru a putea lua în practică, timp de doi ani, elevi de liceu pe care să îi pregătească să devină tapiţeri sau mecanici auto.

În prezent, elevii de liceu se pot înscrie la o şcoală profesională începând cu clasa a zecea (durata studiilor profesionale fiind de doi ani) şi, dacă vor să îşi continue stu­di­ile şi să dea bacalaureatul, ei se pot în­scrie la un liceu din clasa a unspre­ze­cea.

Pe viitor, Ministerul Educaţiei vrea ca ele­vii să poată opta pentru o şcoală pro­fesională încă din clasa a noua, iar durata de studiu a acesteia să crească până la trei ani. În sistemul actual de învăţământ profesional, în primul an de studii, tinerii învaţă în proporţie de 40% te­orie, restul de 60% fiind ore practice la sediul unei firme (pe baza unui con­tract între angajator şi elev), iar în anul II orele de practică reprezintă 75% din pe­rioa­da de studiu. Însă clasele profesio­nale înfiin­ţa­te au putut fi create numai pentru că fir­me­le au cerut sprijinul autorităţilor.

Citiţi continuarea articolului aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.11.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO