Singura şansă prin care România mai poate scoate muncitori calificaţi din şcoli profesionale este ca aceste instituţii să fie repuse pe picioare prin investiţii în echipamente şi programe de pregătire a tinerilor de către companiile care au nevoie de meseriaşi – aceasta a fost una dintre concluziile unei întâlniri organizate ieri de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, la care au participat atât reprezentanţi ai mediului privat din provincie, cât şi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei.
„O ţară fără meseriaşi nu există. Motiv pentru care, de anul trecut, am început să regândim sistemul de învăţământ profesional, în aşa fel încât să răspundă mai bine nevoilor agenţilor economici şi tinerilor care vor să aibă o meserie. Trebuie să scăpăm de mentalitatea potrivit căreia toată lumea trebuie să aibă o diplomă de studii superioare că altfel nu este luat în seamă în societate. Avem nevoie de un sistem care să le ofere angajatorilor posibilitatea de a-şi alege cei mai buni elevi pentru a-i pregăti pentru o meserie“, spune Stelian Fedorca, consilier în cadrul Ministerului Educaţiei. El precizează că, încă de anul trecut, odată cu eliberarea unui ordin prin care să se permită organizarea învăţământului profesional dual, forţaţi de deficitul de muncitori calificaţi, angajatorii din industrii precum cea auto, a
producţiei de mobilier sau din industria hotelieră, au început să investească bani în crearea unor clase sau chiar şcoli profesionale unde să pregătească elevi de liceu. Anul acesta, peste 1.800 de firme din România au cerut autorităţilor să scoată la concurs mai mult de 20.000 de locuri în clase sau şcoli profesionale pentru a putea lua în practică, timp de doi ani, elevi de liceu pe care să îi pregătească să devină tapiţeri sau mecanici auto.
În prezent, elevii de liceu se pot înscrie la o şcoală profesională începând cu clasa a zecea (durata studiilor profesionale fiind de doi ani) şi, dacă vor să îşi continue studiile şi să dea bacalaureatul, ei se pot înscrie la un liceu din clasa a unsprezecea.
Pe viitor, Ministerul Educaţiei vrea ca elevii să poată opta pentru o şcoală profesională încă din clasa a noua, iar durata de studiu a acesteia să crească până la trei ani. În sistemul actual de învăţământ profesional, în primul an de studii, tinerii învaţă în proporţie de 40% teorie, restul de 60% fiind ore practice la sediul unei firme (pe baza unui contract între angajator şi elev), iar în anul II orele de practică reprezintă 75% din perioada de studiu. Însă clasele profesionale înfiinţate au putut fi create numai pentru că firmele au cerut sprijinul autorităţilor.
Citiţi continuarea articolului aici
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.11.2013
ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.