Numărul de salariaţi din economie a ajuns la finele lunii iunie a acestui an la 4,38 milioane de persoane, după ce companiile au făcut peste 70.000 de noi angajări de la începutul acestui an, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
De la începutul anului, cele mai multe joburi noi au fost create în sectorul construcţiilor (11.300), în agricultură (9.500) şi în industrie (9.100), în timp ce principalul sector care şi-a redus efectivele de angajaţi a fost cel bancar, de unde au dispărut 3.000 de locuri de muncă în primele şase luni ale anului.
„Pe zona industrială, în toată această perioadă a crescut numărul de angajaţi din sectorul automotive, în special din domeniul producţiei de componente auto. În acest sector, investiţiile erau deja existente din anii anteriori, dar am văzut că apar şi investiţii noi, ceea ce ne face să credem că va creşte numărul de angajaţi din acest domeniu, în special în zona de vest a ţării. Descreşterea numărului de angajaţi din bănci era previzionată încă de anul trecut, nu are legătură schimbările legislative, ci cu activitatea economică din acest sector, care a fost în declin“, explică Sorina Donisa, directorul general al grupului APT, cu activităţi în domeniul recrutării şi al muncii temporare, care a avut anul trecut afaceri de peste 15 milioane de euro.
Ea a adăugat că este îmbucurător faptul că a avut loc o creştere a numărului de locuri de muncă în domeniul agriculturii, o zonă pe care România poate să o dezvolte şi să acceseze finanţări care să conducă la crearea de noi locuri de muncă.
La mai bine de doi ani de la intrarea în vigoare a noului Cod al muncii (mai 2011), care a permis o flexibilizare a politicilor de angajare, dar şi de concediere, efectivul total al salariaţilor din economie a crescut cu mai bine de 250.000 de persoane. Statistica numără însă doar angajaţii din instituţiile cu mai mult de 4 salariaţi, care au lucrat cu program întreg de lucru în perioada în care s-a făcut ancheta. Printre prevederile care au stimulat noile angajări s-au numărat prelungirea perioadelor de probă, dar şi a preavizelor în caz de demisie sau concediere, precum şi posibilitatea angajărilor mai facile prin contracte pe perioade determinată sau prin agent de muncă temporară.
Un sector care a sfidat anii de criză este IT-ul, unde s-au făcut aproape 17.000 de noi angajări din 2008 încoace, iar investiţiile în acest sector continuă.
„IT-ul o să o ducă în continuare foarte bine din punctul de vedere al investiţiilor şi al creării de noi locuri de muncă, însă există deficit de candidaţi pe această piaţă. Să sperăm că vom avea din ce în ce mai mulţi absolvenţi de facultăţi cu profil IT, pentru că România poate deveni un pol al investiţiilor din acest domeniu“, a mai spus Sorina Donisa.
Pe de altă parte însă, economia mai are de recuperat peste 300.000 de locuri de muncă pierdute în anii de criză, pentru a ajunge la nivelul numărului de angajaţi de la începutul anului 2008. Criza a „şters“ cele mai multe joburi din domeniul industriei (care concentrează peste un milion de angajaţi, adică o treime din totalul angajaţilor de la privat), din construcţii, dar şi din sectorul bugetar.
„Cu siguranţă numărul de angajaţi va creşte şi în perioada de toamnă, unde se resimte, în mod tradiţional, o efervescenţă pe piaţa muncii. Primăvara şi toamna se fac, de regulă, cele mai multe noi angajări“, a mai spus Sorina Donisa.
În prezent, dintre cei 4,38 milioane de salariaţi din economie, 1,2 milioane lucrează în sectorul bugetar, în contextul în care populaţia activă (aptă de muncă) este de aproape 10 milioane de persoane.
Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.09.2013
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels