Profesii

Efectele eliminării ştampilei: reducere a birocraţiei sau un risc temporar suplimentar de majorare a falsului în acte?

Efectele eliminării ştampilei: reducere a birocraţiei...

Autor: Corina Mirea

16.07.2015, 00:05 395
Măsura eliminării ştampilei din circuitul actelor către instituţiile publice, dar şi între firme, iniţiativă cerută de luni bune de oamenii de afaceri de pe plan local şi pusă în aplicare ieri prin iniţiativă guvernamentală, nu va cauza un disconfort economic major firmelor din domeniu, întrucât prea puţini se axează strict pe producţia sau pe importul de ştampile. Totuşi, această mutare i-ar putea face pe antreprenori şi pe manageri să cadă în „ispita“ ilegalităţii – sunt de părere unii jucători din piaţă.
 
„Ştampilele reprezintă în jur de 20% - 30% din businessul nostru. Sunt importante pentru noi, dar nu cred că ne va dăuna foarte mult. Ştampilele nu se folosesc doar pentru facturare sau pentru documentele depuse la instituţiile publice (cele pentru care s-a eliminat obligativitatea – n.red.), ci este nevoie de ele şi pentru împuterniciri, delegări, pentru intrări şi ieşiri din firmă sau în zona alimentară, pentru produse. Pentru asta nu-ţi trebuie clasica ştampilă rotundă, există multe alte variante de design“, explică Florin Pantelimon, manager al firmei Rubin 2000 Import-Export. Compania pe care o conduce importă şi vinde către producătorii din România ştampile realizate în Austria, dar este importator şi distribuitor şi de produse precum echipamente laser, materiale pentru publicitate şi signalistică. Anul trecut, Rubin 2000 Import-Export a avut afaceri de aproape 1,2 milioane de euro, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Pantelimon mai susţine, de altfel, că pe piaţa locală (pe care activează trei - patru mari jucători) majoritatea celor implicaţi în zona de import sau producţie de ştampile au şi alte linii de business, motiv pentru care eliminarea obligativităţii de a mai parafa declaraţii, cereri sau orice alte documente depuse la instituţiile sau autorităţile publice şi alte documente emise între companii sau persoane fizice nu va destabiliza simţitor afacerile jucătorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO