Profesii

Euler Hermes: Salariile cresc cot la cot cu inflaţia în România

Euler Hermes: Salariile cresc cot la cot cu inflaţia în...
04.09.2018, 00:05 469

De la începutul anului şi până în prezent, în România, leul are o depreciere de -1,2% faţă de dolar şi de -0,2% faţă de euro.

Una dintre cauzele pentru care rata anuală a inflaţiei din România a ajuns în lu­na mai a acestui an la 5,4% o re­pre­zintă creşterea nominală a sa­la­riilor din primul trimestru cu 12,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unei analize a Euler Hermes.

„Cea mai ridicată rată anulă a in­fla­ţiei, de 12,1%, a fost înregistrată în Tur­cia. La aceasta a contribuit şi o de­pre­ciere accentuată a monedei. Un­ga­ria şi Slovacia au înregistrat şi ele creş­teri ale ratei inflaţiei, de 2,8%, res­pectiv 2,6%”, se menţionează într-o a­naliză a De­partamentului Economic al Euler Her­mes, companie de asigurare a cre­di­tului comercial şi de colectare de creanţe.

Această analiză ia în calcul da­tele aferente lunii mai, pentru ţările din Europa de Centrală, de Est şi de Sud. Spre comparaţie, inflaţia a atins un nivel ridicat la finele lunii mai în Ucraina, de 11,7%, dar un nivel în media regiunii în Estonia (3%), Lituania (2,9%), Bulgaria (2,6%) şi Rusia (2,5%). În schimb, niveluri mai reduse au fost consemnate în Letonia (2,3%), Cehia (2,2%), Serbia (2,1%), Slovenia (2%), Polonia (1,7%) şi Croaţia (1,4%).

În plus, o creştere mai mare a sa­lariilor decât în România a fost în­re­gis­trată, în primele trei luni ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului tre­cut, în Turcia, de 14,8%, iar după Ro­mânia a fost consemnat în Ungaria, de 12,4%. În restul ţărilor au fost atinse ni­ve­­­luri de sub 10%: Letonia (8,6%), Ce­hia (8,6%), Lituania (8,4%), Es­tonia (7,7%), Bulgaria (7,1%), Polo­nia (6,9%), Slovacia (6,5%), Slovenia (4,8%) şi Croaţia (4,8%). Astfel, co­re­la­ţia dintre inflaţie şi salarii se păstrează, deşi evoluţiile sunt diferite de la ţară la ţară.

„În majoritatea ţărilor europene creşterea nominală a salariilor a depăşit cu mult nivelul de creştere a pro­duc­tivităţii. Companiile au absorbit cos­tu­rile salariale mai ridicate accep­tând marje de profit mai scăzute, prefe­rând men­ţinerea preţurilor la produsele co­mer­cializate la acelaşi nivel de până acum, limitând astfel impactul asupra inflaţiei. Excepţie de la acest trend se obser­vă în România şi Turcia, unde in­flaţia devansează în prezent esti­mă­rile”, explică specialiştii de la Euler Hermes.

În plus, de la începutul anului şi pâ­nă în prezent, în România, leul are o de­pre­ciere de -1,2% faţă de dolar şi de -0,2% faţă de euro, conform analizei citate.

„În ceea ce priveşte nevoia de fi­nan­ţare externă brută, în România aceasta se situează la 134% din re­zer­vele va­lu­tare. Ungaria are un exce­dent de cont cu­rent şi un deficit fiscal acceptabil, iar ne­voile sale de finanţare externă sunt adec­vate, reprezentând doar 75% în re­zervele valutare. Polonia afişează o ne­voie de finanţare externă în raport cu re­­zervele sale valutare de 136%, bazate, în general, pe o macroeconomie relativ so­lidă”, mai relevă analiza Euler Hermes.

Cu acest nivel, România este a cincea ţară din lume în ceea ce priveşte nevoia de finanţare externă, imediat după Polonia, iar Ungaria este a 14-a ţară din lume. Cea mai ridicată nevoie de finanţare externă brută o are Turcia, cu un nivel de 270%, urmată de Ucraina – 219% şi de Argentina – aproximativ 190%. În plus, în Europa Centrală, de Est şi de Sud, în ceea ce priveşte nevoia de finanţare externă brută se mai consemnează următoarele niveluri: Croaţia (102%), Cehia (75%), Bulgaria (38%) şi Rusia (6%).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO