Profesii

Europa are un plan pentru a readuce oamenii la muncă după COVID-19

Europa are un plan pentru a readuce oamenii la muncă...

Autor: Catalina Apostoiu

16.04.2020, 00:05 386

Comisia Europeană spune că firmele şi angajaţii nu-şi vor pu­tea relua cu adevărat activitatea până la apariţia unui vaccin sau tratament pentru Covid-19. Între timp, aceasta a rea­lizat un plan pentru o ridicare parţială a restricţiilor în în­cercarea diminuării impactului pandemiei, scrie Bloomberg.

Planul dezvăluit de preşedinta Comisiei Ursula von der Leyen încearcă să realizeze o coordonare a ieşirii graduale din carantina impusă luna trecută de cele 27 de state membre ale blocului în vederea încetinirii răspândirii coronavirusului.

Comisia a avertizat că relaxarea ar putea fi temporară pentru că va duce „inevitabil“ la o creştere puternică a nu­mărului de cazuri care ar putea pune în pericol din nou sistemele de sănătate şi duce la o reinstituire a regulilor de izolare.

Comisia s-a consultat cu guvernele naţionale, iar planul său reflectă abordarea adoptată deja de ţări ca Austria şi Danemarca.

Planul prevede trei condiţii pentru relaxarea măsurilor de urgenţă: numărul infectărilor scade semnificativ pentru o perioadă susţinută de timp; spitalele dispun de suficiente paturi, unităţi de terapie intensivă, medicamente şi echipamente; există capacitate amplă de testare, de monitorizare a răspândirii virusului, de urmărire şi izolare a purtătorilor.

Odată aceste condiţii îndeplinite, guvernele ar trebui să relaxeze treptat restricţiile după o serie de principii.

Acestea trebuie să creeze un sistem pentru urmărirea contactului dintre oameni utilizând aplicaţii care pot avertiza dacă cineva din apropiere este infectat, să menţină măsurile de distanţare socială, să extindă dramatic testarea. Testarea la scară largă reprezintă o „precondiţie pentru eliminarea mă­surilor de distanţare socială pe viitor“.

De asemenea, măsurile de protecţie a persoanelor mai în vârstă ar trebui menţinute pe o perioadă mai lungă de timp. Restricţiile de călătorie şi trecere a graniţelor ar trebui eliminate treptat.

Revenirea la muncă trebuie de asemenea să fie graduală. Iniţial, numai grupurile mai puţin riscante şi sectoarele esenţiale pentru activitatea economică ar trebui să-şi reia activitatea. Adunările ar trebui permise progresiv, cu restricţii.

Statele membre ar trebui să se informeze reciproc cu privire la planurile proprii şi să ia în considerare situaţia din ţările vecine pentru a reduce la minim riscul infecţiilor cross-border. Statelor membre li se cere de asemenea să fie pregătite să re-înăsprească măsurile dacă numărul de cazuri începe să pună în pericol sistemele de sănătate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels