Unităţile de producţie din industria alimentară au avut în 2017 un grad de utilizare de doar 72%, sub media europeană, iar fabricile din România merg an de an la capacitate tot mai mică. România a stat anul trecut mai rău la acest capitol şi decât Ungaria şi Polonia. Fabricile de mezeluri, pâine, dulciuri sau brânzeturi din Polonia au lucrat la 81% din capacitate, peste media UE de 79%.
„Acest lucru se întâmplă din mai multe motive. În primul rând pentru că firmele din România au investit foarte mult în fabrici în perioada de preaderare şi după aderarea la UE. În al doilea rând, populaţia care consumă pâine şi alte alimente a scăzut cu circa 3 milioane de oameni după 2007. În al treilea rând, în cazul pâinii, consumul a scăzut de la 98 kg la 90 kg per capita în această perioadă. Şi nu se întâmplă doar la pâine. Lipsesc 3 milioane de consumatori de carne, pâine, lapte, legume etc. Plecarea românilor la muncă în străinătate are consecinţe“, a spus Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN). În perioada 2007-2017 au plecat din ţară circa 3,4 milioane de români, cifră care plasează România pe locul doi în lume, după Siria, în ceea ce priveşte emigraţia, conform datelor de la Centrul de cercetare şi documentare în domeniul integrării imigranţilor (CDCDI).
În tot mai multe segmente din industria alimentară se simte efectul exodului românilor, astfel că despre multe categorii jucătorii estimează o atingere a maturităţii în consum.