Profesii

Exodul românilor în străinătate a lăsat fabricile de alimente fără clienţi

Exodul românilor în străinătate a lăsat fabricile de...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

05.03.2018, 00:07 2820

Unităţile de producţie din in­dustria alimen­tară au avut în 2017 un grad de utilizare de doar 72%, sub media eu­ro­­peană, iar fa­bricile din Ro­mânia merg an de an la capacitate tot mai mică. România a stat anul trecut mai rău la acest capitol şi decât Ungaria şi Polo­nia. Fabricile de mezeluri, pâine, dul­ciuri sau brânzeturi din Polonia au lucrat la 81% din capacitate, peste media UE de 79%.

 „Acest lucru se întâmplă din mai multe motive. În primul rând pentru că firmele din România au investit foarte mult în fabrici în perioada de prea­de­rare şi după aderarea la UE. În al doilea rând, populaţia care consumă pâine şi alte alimente a scăzut cu circa 3 mili­oane de oameni după 2007. În al treilea rând, în cazul pâinii, consumul a scăzut de la 98 kg la 90 kg per capita în această perioadă. Şi nu se întâmplă doar la pâine. Lipsesc 3 milioane de consu­ma­tori de car­ne, pâine, lapte, legu­me etc. Plecarea ro­mânilor la muncă în străi­nătate are con­se­cinţe“, a spus Aurel Popescu, pre­şe­dintele Patro­na­tului Român din In­dustria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făi­noase (ROMPAN). În perioada 2007-2017 au plecat din ţară cir­ca 3,4 milioane de ro­mâni, cifră care plasează Ro­mâ­nia pe locul doi în lume, după Siria, în ceea ce pri­veşte emigraţia, conform datelor de la Centrul de cer­ce­tare şi documentare în domeniul integrării imigranţilor (CDCDI).

În tot mai multe segmente din industria alimentară se simte efectul exodului românilor, astfel că despre multe categorii jucătorii esti­mează o atingere a maturităţii în con­sum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro