Profesii

Gandirea creativa sau cum sa gandesti ceea ce nu a fost gandit

14.07.2003, 00:00 734



Civilizatia moderna impune o noua atitudine fata de munca si fata de calitatea ei. Daca, pana acum treizeci-patruzeci de ani, munca fizica se bucura de o apreciere deosebita, aparitia inteligentei artificiale a aratat ca o parte mare din efortul fizic poate fi preluata de utilajele inteligente, ramanand omului sa-si indrepte atentia catre partea novatoare a activitatii de creatie. Noul mileniu ofera ocazii nelimitate si managerii cu cel mai mare succes sunt cei care gandesc fara limite. Ei isi pot imagina lucruri care n-au mai existat inainte si apoi sa dezvolte un plan care sa le transforme in realitate. Ei adera la idei noi si se bazeaza pe ele pentru a crea altele si mai bune. "A gandi in afara cutiei"- este expresia prin caren se obisnuieste sa se descrie gandirea creativa. Creativitatea si capacitatea de a-ti imagina ceva nou vor fi cele mai valoroase abilitati de conducere pentru noii conducatori.



Gandirea este atat logica si analitica cat si creativa, artistica.



Emisfera stanga a creierului este cea cu care se gandeste logic prin procesarea informatiilor in mod linear, rational, matematic si organizat. Emisfera stanga controleaza intr-o oarecare masura utilizarea vorbirii, a limbii - limbajului, a scrisului. #leadend#



Emisfera dreapta a creierului este utilizata in gandirea creativa: procese non-verbale, sintetice, artistice, inovative. Aceasta parte a creierului este vizionara, intuitiva, imaginativa. Totusi si emisfera dreapta are control asupra limbii - limbajului. Deci:



* Fiecare om este capabil de gandire logica si creativa;



* Procesul gandirii poate fi bazat pe elementele culturale individuale;



* Emisfera folosita cel mai des poate fi influentata de limba pe care o vorbim si de experienta culturala avuta.





Crearea cadrului optim



Creativitatea este influentata si influenteaza modul de lucru al organizatiei din care angajatii fac parte. Ideile creative sunt adeseori supuse esecului, fapt pentru care, organizatiile isi asuma riscul implementarii unor asemenea idei.



De aceea, organizatiile care doresc creativitate din partea angajatilor vor acorda atentie urmatoarelor lucruri:



* Dezvoltarea coalitiilor in grupuri si intre grupuri pentru formularea si implementarea ideilor; acordarea increderii;



* Incurajarea angajatilor in asumarea riscurilor si permiterea esecului;



* Stabilirea unui cadru optim;



* Dezvoltarea sistemelor si proceselor eficace pentru actualizarea noilor idei;



* Utilizarea unor metode variate pentru generarea si evaluarea ideilor.



Procesul creativ este unul multidimensional care nu poate fi definit intotdeauna. Interactiunile dintre membrii organizatiei cresc potentialul creativ al fiecarui individ si al organizatiei ca intreg.





Cresterea creativitatii



Pentru a tine in permanenta portile creativitatii deschise exista cateva tehnici de lucru in grupuri si echipe:



* Incurajarea spiritului de gluma. Jocul, glumele, rasul, fantezia sunt generatoare de energie care descatuseaza multi stimuli ai creativitatii.



* Nejudecarea oamenilor sau a ideilor. Cateodata cea mai proasta idee se poate intoarce in cea mai valoroasa. Critica blocheaza imaginatia, creativitatea.



* Cautarea diferitelor relatii, chiar bizare, dintre idei. Ideile si conceptele care nu au fost puse niciodata in acelasi "balon" determina o deliberare crescuta a acestora, in spiritul creativitatii.



* Ruperea barierelor. Ideile si oamenii nu sunt categorisiti pe stereotipuri, iar regulile nu sunt atat de importante.



Aceste orientari ajuta angajatii sa gaseasca cele mai creative solutii la problemele cu care se confrunta in lucrul impreuna, prin deschiderea unor porti ale gandirii pe alte carari decat cele batatorite.





Activitati de deblocare



Activitatile care duc la deblocarea creativitatii sunt: perceptia, exercitii de deblocare, jocul de rol, imageria, vizualizarea si relaxarea.





Activitati de perceptie



Edward de Bono (1994), care este un lider in gandirea creativa, a spus: "Care este scopul principal al gandirii? Este abolirea gandirii. Mintea lucreaza pentru a da un sens confuziei si nesigurantei; pentru a recunoaste obiceiuri familiare in lumea de dinafara. Imediat ce mintea recunoaste tiparul, ea sare in el si il urmeaza - alta gandire nu mai este necesara".



Exercitiile de perceptie invita la gasirea mai multor interpretari deoarece oameni diferiti vad lucrurile in moduri diferite. Prin discutiile dintre membrii organizatiei se descopera noi moduri de perceptie.





Exercitii



Exercitiile ajuta oamenii sa nu se sperie de ambiguitate, sa accepte si ideile care nu au legatura cu practica sau nu au nici o logica, sa nu se teama sa greseasca sau sa se simta neplacut pentru ca au spus o prostie.



Exercitiile sunt mult mai folositoare cand membrii unei organizatii lucreaza impreuna la rezolvarea lor. Ei se ajuta unul pe altul sa descopere noi strategii de rezolvare a problemelor.





Jocul de rol



Acesta ne ajuta sa intelegem ce anume percepe sau simte o alta persoana. Poate de asemenea sa ne ofere imaginea completa asupra a cum "merge" ceva.



Pentru jocul de rol, stabilim o situatie cu roluri clare pentru persoanele participante. Situatia este descrisa in detaliu ca si caracteristicile persoanelor ale caror roluri urmeaza a fi jucate, apoi jucatorii sunt lasati sa-si joace rolurile.



Astfel, jucatorii vor juca rolul respectiv dupa cum cred ei ca se intampla, in timp ce ceilalti membri observa. Apoi ei discuta ce au simtit si ce elemente i-au condus.





Umorul



Umorul mentine un spirit sanatos in cadrul organizatiei si ii face pe membrii ei mai productivi si mai creativi. Umorul poate lua o multitudine de forme: o povestioara, o exagerare, expresiile faciale sau miscari ale trupului, raspunsuri rapide cand acestea nu sunt asteptate, absurditatea sau ironia, o generalizare evidenta cu intentia de a glumi, bancuri.





Imageria



Putem sa ne imaginam lucruri minunate? Definitia creativitatii include conceptul imaginatiei - abilitatea de a forma o imagine mentala care nu exista in prezent. Psihologul Jean Piaget a identificat doua tipuri de imagini: reproductive (care evoca perceptii si experiente trecute) si anticipative (anticiparea unor miscari sau transformari cu rezultatele lor desi acestea nu au fost observate anterior).



Imbunatatirea abilitatii de a utiliza imageria pentru descoperirea posibilitatilor trece prin perceperea problemei, rechemarea imaginilor trecute si generarea noilor idei si imagini.





Relaxarea



Tensiunile care constrang fluxul ideilor sunt asemanatoare tensiunilor care constrang circulatia sangelui prin organism. De aceea, simplul act al relaxarii fizice duce la aparitia unor noi idei.



Relaxarea deschide noi energii pentru lucrul in echipa inlaturand stresul si tensiunea. Aceasta tehnica poate fi utilizata de oricine (chiar si individual). Cand relaxarea se face in echipa, aceasta permite povestirea unor experiente, dezvoltand astfel o mai mare sinergie a grupului.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO