Profesii

In bancile din Romania barbatii conduc, iar femeile executa

20.02.2006, 21:32 33

Top managementul principalilor jucatori de pe piata bancara este dominat de barbati, insa femeile sunt majoritare la nivel de middle management si pe ansamblul personalului.

Cei mai multi romani considera ca femeile se bucura de mai putine sanse decat barbatii in viata profesionala sau ca acestea sunt incompatibile cu anumite profesii, iar daca privim sistemul bancar romanesc putem sa spunem ca nu gresesc foarte mult.

Chiar daca politicile de resurse umane ale celor mai mari banci din Romania se axeaza pe asigurarea unui raport echilibrat intre sexe si a egalitatii de sanse in ceea ce priveste posibilitatile de promovare si de acces la functiile de conducere, realitatea arata ca barbatii sunt cei care tin fraiele sistemului.

Datele furnizate de primele noua banci din sistem (departamentul de resurse umane al celui de-al zecelea jucator, Alpha Bank, nu a putut oferi informatii in acest sens) arata ca functiile de conducere revin aproape invariabil barbatilor.

Astfel, cu o singura exceptie, top managementul primelor noua banci romanesti este alcatuit integral sau in majoritate din barbati.

Exceptia este Bancpost - singura banca din cele noua analizate unde femeile au reusit sa "cucereasca" managementul, ocupand sase din cele unsprezece posturi de conducere.

"Prin natura lor, activitatile bancare cer putere mare de concentrare, meticulozitate si atentie la detalii, calitati si abilitati care sunt specifice femeilor", crede Felicia Lupu, directorul diviziei de resurse umane din Bancpost, singura banca unde femeile sunt majoritare la toate nivelurile, reprezentand 56% din middle manageri si peste doua treimi din totalul angajatilor.

Datele privind personalul din banci arata ca, la nivel de middle management, in cele mai multe cazuri, reprezentantele sexului frumos alcatuiesc majoritatea.

De asemenea, balanta inclina si mai puternic in favoarea femeilor in ceea ce priveste numarul total de angajati.

"Politica de resurse umane a bancii incurajeaza egalitatea sanselor angajatilor de a promova pe baza competentelor si rezultatelor profesionale, fara discriminare pe criterii de gen sau de varsta", spune Corneliu Cojocaru, purtatorul de cuvant al Bancii Comerciale Romane. In cazul celei mai mari banci prezente pe piata romaneasca, proportia femeilor din conducerea executiva nu trece de o cincime.

Insa, precizeaza Cojocaru, structura demografica a BCR este dominata de populatia feminina, ceea ce favorizeaza ocuparea functiilor de conducere de catre femei. In cadrul BCR, femeile reprezinta aproape trei sferturi din totalul de angajati, ocupand si 62% din functiile de middle management.

Nevenca Doca, directorul de resurse umane al Bancii Transilvania, este insa de alta parere. Ea spune ca top managementul bancii pe care o reprezinta este format mai ales din barbati (85%), fapt ce rezulta dintr-o combinatie de mai multi factori.

"Este vorba de conservatorismul specific domeniului bancar si de competitia acerba in aceasta industrie, fiind cunoscut faptul ca femeile au un spirit combativ mai putin dezvoltat", precizeaza Doca.

In Banca Transilvania, adauga ea, nivelul de middle management este reprezentat in proportie de peste jumatate de femei. De altfel, din cei peste 3.000 de angajati ai bancii, aproape 72% sunt femei.

"Activitatea in domeniul bancar este o activitate preponderent feminina. Din acest punct de vedere, nici banca noastra nu face exceptie de la regula, daca privim proportia femei-barbati per total, si anume 82% femei si 18% barbati", afirma Mihaela Rausser, director de resurse umane la Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC).

Daca in top managementul CEC o singura persoana din patru este femeie, in middle management procentul de femei (55%) este mai mare decat cel al barbatilor (45%).

"Nu ne-am axat pe programe speciale pentru promovarea femeilor, ci acordam sanse egale de avansare specialistilor bine pregatiti", adauga Rausser.

Daca in cele mai multe cazuri middle managementul este asigurat in mare parte de femei, la ING Bank aceasta tendinta nu se confirma, 57% dintre manageri fiind barbati. La nivel de top management diferenta este si mai mare, barbatii reprezentand 84%, insa, in ceea ce priveste numarul total de angajati, doua treimi sunt femei.

La HVB Bank Romania, din cei patru top manageri trei sunt barbati, insa femeile au majoritatea la celelalte niveluri. Dintre cei 17 seniori manageri, 9 sunt femei, iar in ceea ce priveste middle managerii si numarul de personal, femeile reprezinta 72, respectiv 66%.

Tendintele se confirma si in cazul ABN Amro, unde femeile sunt prezente in proportie de 39% in top management, 63% in middle management si peste doua treimi din numarul total de angajati.

Ena Badeanu, directorul departamentului de resurse umane al bancii, precizeaza ca ponderea femeilor a crescut in ultimii ani.

In ceea ce priveste BRD Groupe Societe Generale si al Raiffeisen Bank, top managementul este format exclusiv din barbati. liviu.alexandrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO