Profesii

Lăcrămioara Diaconu-Pinţea părăseşte directoratul CE Oltenia. În mandatul ei, producătorul de energie a lansat un program de investiţii de 4 mld. euro, esenţial pentru tranziţia energetică a României

Lăcrămioara Diaconu-Pinţea părăseşte directoratul...

Autor: Roxana Petrescu

29.12.2022, 12:13 544

Lăcrămioara-Diaconu Pinţea părăseşte directoratul CE Oltenia după un mandat de aproape trei ani în conducerea companiei, urmând să preia o funcţie de conducere în cadrul unei firme din domeniu aflată la început de drum. CE Oltenia este cel mai mare producător de energie termo din România, centralele sale pe lignit asigurând anul trecut 18% din producţia de energie naţională.

“În cei aproape trei ani petrecuţi la CE Oltenia, Lăcrămioara Diaconu-Pinţea a făcut parte din echipa care a condus proiectarea, aprobarea şi implementarea unui program masiv de transformare, care cuprinde un Plan de Restructurare pentru activitatea existentă, dar şi un plan de decarbonare cu investiţii în noi proiecte de energie solară şi gaze. Programul de transformare în valoare de aproape 4 miliarde de euro este susţinut de un ajutor de stat de cca 2,7 miliarde de euro şi are în vedere diversificarea mixului energetic şi tranziţia la surse de energie mai puţin poluante, pentru ca CE Oltenia să redevină o companie viabilă, fiind o parte esenţială a Sistemului Energetic Naţional”, se arată într-un comunicat al companiei.

În următorii 10 ani, România s-a obligat prin lege să renunţe la producţia de energie pe bază de cărbuni, astfel că de succesul transformării CE Oltenia depinde chiar procesul de tranziţie energetică local.

”Timpul petrecut la CE Oltenia a fost o experienţă profesională extraordinară, o perioadă plină de provocări în care s-a deschis un nou drum pentru companie. Am făcut parte dintr-o echipă formidabilă şi un colectiv care a muncit extrem de mult ca să se asigure că această companie are un viitor. Le mulţumesc tuturor pentru eforturile depuse în această perioadă interesantă, dar şi complicată în acelaşi timp. Sunt, de asemenea, recunoscătoare pentru buna colaborare cu Ministerul Energiei şi cu Consiliul Concurenţei, dar şi pentru dialogul deschis cu reprezentanţii Comisiei Europene, care au înţeles că CE Oltenia este o companie vitală pentru România, care trebuie să-şi continue activitatea”, a declarat Lăcrămioara Diaconu-Pinţea.

Prin intermediul Fondului de Modernizare, CE Oltenia a obţinut o finanţare în valoare de 897 de milioane de euro pentru investiţii noi în unităţi de producţie. Astfel, până în 2026 ar trebui puse în funcţiune cele două grupuri noi de pe gaze cu o capacitate totală de 1.325 MW, iar până la finalul anului 2024 ar trebui finalizate 8 parcuri solare cu o capacitate de 735 MW. Partenerii pentru derularea acestor proiecte sunt OMV Petrom, Alro şi Tinmar Energy. în acest moment, Complexul Energetic Oltenia este cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, care deţine 9 grupuri energetice, cu o putere instalată de 2.595 MW.

“Lăcrămioara Diaconu-Pinţea are expertiză în domeniul petrolului, gazelor şi energiei electrice, cu 25 de ani de experienţă în România şi la nivel internaţional. Următorul pas în carieră va fi în cadrul unei companii aflate la început de drum România, acceptând provocarea unor noi proiecte în domeniul energiei”, a mai precizat compania.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO