Profesii

Liviu Constantinescu, HR manager al Fresenius Medical Care: Relocarea pe considerente exclusiv financiare nu este "o reusita 100%"

Liviu Constantinescu, HR manager al Fresenius Medical Care: Relocarea pe considerente exclusiv financiare nu este "o reusita 100%"

Liviu Constantinescu, HR manager al Fresenius Medical Care

01.09.2008, 23:32 1149

"Atunci cand vrei sa relochezi o persoana, trebuie sa te asiguri in primul rand ca este interesata de propunerea angajatorului. Abia dupa aceea intra in discutie si celelalte aspecte, cum ar fi pachetul de relocare. De regula, relocarea pe consi-derente exclusiv financiare nu este o reusita 100%", afirma Liviu Constan-tinescu, HR manager in cadrul subsidiarei locale a nemtilor de la Fresenius Medical Care, companie care opereaza o retea de cinci clinici private de dializa si distribuie produse specifice.
Relocarea de personal pe piata clinicilor private este o practica obisnuita, in conditiile unui deficit acut de medici, deficit mai vizibil la nivelul oraselor mai mici din provincie. "Cand am deschis unitati in orase care nu sunt prin traditie centre universitare medicale, am apelat la aceasta metoda (relocare - n.r.)", afirma Constantinescu. In cazul medicilor, relocarea este mai dificla decat in cazul altor angajati, si din considerente care tin de natura profesiei: unui medic care a oferit toata viata consultatii intr-un anumit spital ii este greu sa se desparta de pacientii sai. Cu toate acestea, familia poate fi un argument foarte puternic pentru a convinge un specialist sa se relocheze. Intr-o prima etapa, angajatorul trebuie sa afle care din medicii din alte zone au familia sau au locuit in trecut in orasul in care se doreste relocare. Dupa aceea, urmeaza discutii referitoare la conditiile relocarii sau la pachetul compensatoriu. "Pana in prezent, a fost nevoie sa relocam doar doua persoane. De exemplu, am reusit sa transferam un medic din Bucuresti in Constanta. Persoana respectiva avea familia acolo si a fost usor de convins. Mult mai dificil a fost sa gasim candidatii care sa se potriveasca cerintelor noastre", afirma Constantinescu.
Medicul relocat in Constanta nu a primit un salariu mai mare decat un medic local, ci a primit un bonus de instalare. "Nu am putut sa-i oferim acelasi salariu pe care il avea in Bucuresti, pentru ca nu ar fi fost corect fata de medicii de acolo", subliniaza Constantinescu. Mai mult decat atat, relocarea unui angajat presupune replicarea cat mai exacta a conditiilor pe care persoana respectiva le are la actualul loc de munca. De asemenea, pentru ca procesul de relocare presupune mutarea angajatului dintr-un oras mai mare intr-unul de mici dimensiuni, angajatorul trebuie sa-i asigure potentialului salariat un anumit confort psihologic. "Pentru un angajat pe care vrei sa-l muti din Bucuresti intr-un oras de provincie este foarte important daca acolo unde va fi relocat exista teatru sau muzeu."

Cei mai multi angajati sunt in Bucuresti si Iasi

Pentru a nu fi nevoita sa relocheze foarte multi medici nefrologi - specialisti care se ocupa cu tratarea bolilor de rinichi -, compania a ales sa se pozitioneze in orase cu traditie universitara in domeniul medical, precum Bucuresti sau Iasi. In prezent, Fresenius Medical Care detine in Romania cinci clinici private de dializa, in Bucuresti, Iasi, Constanta, Oradea si Bacau. "In prezent, cei mai multi angajati, respectiv 120, lucreaza in Bucuresti, in cadrul spitalului Carol Davila, si in Iasi, unde avem circa 100 de salariati la spitalul C.I. Parhon." Procesul de recrutare pentru un centru de dializa demareaza cu 7-8 luni inainte de deschiderea efectiva a unitatii. Compania germana este prezenta direct in Romania din anul 2000, dupa ce a achizitionat businessul unui distribuitor. Daca in 2005 nemtii aveau 35 de angajati pe piata locala, in prezent au ajuns la aproximatvi 450. Pana in 2011 compania isi propune sa ajunga la 800-850 de angajati, cu 400 mai mult decat in prezent. Cresterea numarului de angajati va fi determinata de extinderea retelei de clinici private de dializa, care va cuprinde peste trei ani 15 unitati. "Cifra de 800 - 850 de angajati pentru 2011 ne-ar permite sa functionam la parametri optimi", afirma HR managerul companiei.
Fresenius Medical Care este activa pe piata locala prin intermediul a doua divizii, Fresenius NephroCare Romania, opera-torul de clinici de dializa, si Fresenius Medical Care Romania, importator si distribuitor de produse pentru dializa. Fresenius NeproCare Romania are in prezent circa 380 de angajati, in vreme ce pentru distribuitor lucreaza aproximativ 70 de persoane.

Sub 10 angajari/an in Medical Care

In medie, compania angajeaza 6-7 per-soane anual in MedicalCare, in vreme ce numarul total al salariatilor NephroCare avanseaza cu 12% in fiecare, odata cu fiecare centru deschis. In Nephrocare fluctuatia anuala de personal este de 1,8 - 2%, in vreme ce in Medical fluctuatia este mai ridicata, iar ca urmare a faptului ca sunt mai putini angajati, plecarea unei sin-gure persoane are un impact mult mai mare. Chiar daca nu poate oferi salarii lunare de 3.000 - 4.000 de euro medicilor nefrologi, comparabile cu cele din statele occidentale, compania atrage personal prin pachetul de beneficii. Spre exemplu, numarul anual de zile lucratoare de concediu poate ajunge la 31 - 33 de zile.
Pentru anul 2008, compania are un buget de training de 82.000 de euro, care se traduce in 98 de ore de formare profesionala per angajat anual.
Anul trecut afacerile grupului pe piata locala au fost de 36,6 mil. euro pe cele doua companii, iar anul acesta se preconizeaza atingerea nivelului de 43 de milioane de euro. Pentru 2010, compania spera sa atinga afaceri de 62,09 de milioane de euro. Printre competitorii companiei pe piata clinicilor private de dializa se numara Nefromed, Avitum, International Healthcare Systems, Med Center Clinic sau Renamed.

Despre Fresenius Medical Care Romania:

Subsidiara locala a liderului mondial in produse si servicii de dializa, care furnizeaza tratamente prin dializa unui numar de 174.000 de pacienti din intreaga lume
Are circa 450 de angajati, iar pentru 2008 isi propune sa ajunga la 800 - 850 de salariati
Afaceri de 36,6 mil. euro in 2007
Detine cinci clinici private de dializa, iar estimarile vizeaza deschiderea a inca 10 unitati pana in 2011.


Cariera

2008 - prezent : HR manager, Fresenius Medical Care Romania
2006 - 2008: business development manager, HART Human Resouce Consulting
2005 - 2006: consultant, Business Intelligence Agency (BIA)
2004 - 2006: master in psihologie organizationala si economica, Universitatea Bucuresti
2004 - 2005: specialist resurse umane, WAPO Service
2000 - 2004: Facultatea de psihologie, Universitatea Bucuresti

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO